Неделя, 22 Септември 2019

Времето

giweather joomla module


Велинградското туристическо дружество на 100 години

Понеделник, 09 Септември 2019 14:16

На 8 септември членовете на велинградското ТД „Юндола“ празнуваха 100 години организирано туристическо движение във Велинград. През 1919-а в тогавашното Лъджене младежи създават дружество „Арапчал“. През едновековната история на туристическото движение в района се създават още 3 дружества, но миналата година всички се обединиха в едно - ТД „Юндола“. 

С едночасов преход от местността Старина до Юндола петдесетина ентусиазирани планинари на различна възраст, сред които имаше и гости от София, Бургас и други, отбелязаха символично юбилея. След това, типично по планинарски, се събраха в обновената с доброволен труд хижа „Юндола“. Всички бяха посрещнати с питка, здравец и с гордостта на дружеството - знамето. Песни, музика и добро настроение съпътстваха туристите през целия ден.

Кметът на общината д-р Костадин Коев връчи благодарствени плакети на изявени местни туристи. Той им пожела да съхранят ентусиазма си и да заразяват с него младите хора, които да поемат по планинските пътеки и да пазят Родопа планина, защото горите й ни дават въздуха, който дишаме. 

На организираното мероприятие на сцената на площад „Н. Гяуров“ председателят на ТД „Юндола“ Димитър Санкев разказа накратко вековната история на туризма в региона. Той изрази своята благодарност към хората, които с доброволен труд и дарения помагат за възстановяването на хижа „Юндола“. Г-н Санкев благодари на общината и лично на кмета д-р Коев за пълното съдействие при обединяването на дружеството и помощта при организирането на юбилея. В края на събитието присъстващите бяха поздравени с изпълнения на група от популярния софийски хор“ Планинарска песен“ с ръководител проф. Боряна Чолева.

(Зн)