Неделя, 22 Септември 2019

Времето

giweather joomla module


1066 стопани са получили обезщетения заради чумата по свинете

Вторник, 10 Септември 2019 17:18

Продължава изплащането на обезщетения на собствениците на обекти тип „заден двор“ за почистване и дезинфекция на обектите след доброволното усвояване на месото от прасетата в личните стопанства. До момента са обезщетени 1066 стопани в 40 населени места на областта в общините Пазарджик, Панагюрище, Септември, Лесичово, Брацигово.

Информацията бе представена по време на днешното заседание на Областната епизоотична комисия, председателствано от зам.-областният управител Йордан Кожухаров. В област Пазарджик не са регистрирани нови случаи на заболяването Африканска чума по свинете. Продължава стриктното изпълнение на всички разпоредени мерки за биосигурност в свинекомплексите и в двете инфектирани зони в землищата на ДГС „Алабак“ и ДЛС „Чепино“. Всяка събота се извършват проверки на пазарите за животни в региона от служители на ОДБХ и ОДМВР Пазарджик.

След констатирано огнище на болестта АЧС в село Михалково, община Девин, област Смолян, е определена 8 км инфектирана зона, в която попада част от землището на Фотиново, община Батак. Със заповед на директора на РДГ Пазарджик е забранен достъпът на физически лица и пътни превозни средства до горските територии в землището на село Фотиново.

(Зн)