Събота, 20 Юли 2019

Времето

giweather joomla module


Николай Учиков: Няма отбори за подценяване на световното

Четвъртък, 13 Септември 2018 19:33

 

Световното по волейбол е в разгара си. Преди двубоя с Иран говорим с едно от пазарджишките момчета в националния отбор – Николай Учиков. 204-сантиметровият диагонал от Главиница отдели време за читателите на „Знаме”, въпреки че то е кът за него и съотборниците му. Бяхме лаконични по примера на премиера Бойко Борисов, за да не нарушим концентрацията на лъвовете. Както е известно, България е в Група D от първата фаза на световното първенство заедно с Куба, Финландия, Иран, Полша и Пуерто Рико. Мачовете в зала „Конгресна” на Двореца на спорта във Варна продължават до 18 септември (ние играем на 14 септември с Пуерто Рико от 17 часа, на 16 септември с Куба от 20,30 часа и на 18 септември от 20,30 часа с Полша). Положителни резултати отвеждат националите до втората фаза в "Арена Армеец" в София от 21 до 23 септември. Николай Учиков си дава сметка, че участието ни на световното е златен шанс за националите ни и е оптимист, че няма да го изпуснем.

- Николай, направихте ударен старт срещу Финландия, очаквахте ли по-голяма съпротива от скандинавците? Ти направи страхотна игра.

- Отборът на Финландия играе доста добре, демонстрира технически волейбол и финландците съвсем не са за подценяване. Радващо е, че ние успяхме във важни моменти да измъкнем точки, което и ни помогна да победим.

- Може ли да ви изненада неприятно азиатският шампион Иран? Помогна ли ви видеото?

- Със сигурност ще е тежък мач с оглед, че там играе най-добрият разпределител в света в момента. Надявам се нашата игра да върви и да съумеем да се справим с нападението им. А видеото ни помогна със сигурност.

- Стигна ли ви времето за подготовка преди световното с тези лагери на Белмекен и Варна?

- Времето беше достатъчно за подготовка, затова се надявам тежките седмици, които изкарахме на Белмекен, включително и катеренето, да дадат своя резултат в мачовете, които предстоят.

Ти се надяваше на пълни трибуни и публиката във Варна не ви разочарова …

- Домакинският фактор е един допълнителен импулс в играта на всеки отбор. Играеш пред родна публика, така че той е много важен. Затова се радвам, че трибуните в залата са пълни.

- В отбора цари братска атмосфера, има ли още по-силна връзка между земляците, например между теб и Добри Димитров?

- Ние сме професионалисти и  знаем какво е нужно, за да има спокойна и добра атмосфера в отбора. И мисля, че тя е налице.

- Пуерто Рико, Куба и Полша са останалите ни съперници, а от тях май само Пуерто Рико е „за подценяване”, а Полша е големият фаворит…

- Не мога да кажа кой е фаворит и кой е за подценяване. Това е световно първенство и тук няма лоши отбори.

- Преди близо 50 години станахме вицесветовни шампиони у дома. Сега докъде можем да стигнем?

- Надявам се да постигнем максимума, на който сме способни, и дано имаме и късмет, за да зарадваме тази вярна публика.

- Съпругата ти Весела Бончева-Учикова сигурно е в залата. Решили ли сте кога и къде ще карате медения месец?

- За меден месец, честно казано, не мислим в момента - поради обстоятелствата. Но в първия възможен момент ще направя изненада на Веси. Това е сигурно.

- Благодаря ти. Стискаме ви палци цялата редакция и всички приятели от Пазарджик!

Дочо ЧАНЕВ