Неделя, 25 Август 2019

Времето

giweather joomla module


Баскетболистите на “Хебър” летят за Англия за родната чест и слава

Понеделник, 11 Март 2019 13:59

Обединение около оранжевата топка ще слага началото на трети спортен проект

ПАЗАРДЖИК. За историческо първо участие в Европейски турнир по баскетбол ще летят за Острова мъжкият отбор на баскетболен клуб „Хебър 2016”. В Бристол аматьорите ни, водени от Асен Дечев, ще срещнат бивши професионалисти от големи клубове, защото по регламент участниците не трябва да имат действащи професионални договори. Кои са те - след малко. Нашите обаче са устремени към предизвикателството, защото у нас няма кой да ги бие. Доказаха го и на последния турнир преди седмица, когато

спечелиха превръщащата се в традиционна Купа „Пазарджик” навръх Трети март

На финала в зала „Васил Левски” домакините се изправиха срещу отбор без град, защото МАВС (да не се бърка с „Далас Маверикс” от НБА, известни като „Мавс”) или „Макс Атлетик Волтрон спорт” бе сформиран от седем различни отбора, с амбицията да „натрият носовете” на хебърци. Това обаче не стана, защото МАВС първо изяде боя в предварителната фаза на турнира, а по стечение на обстоятелствата същото се повтори и на финала. За да стигне дотам, „Хебър” победи и тима от Перущица, и съгражданите си от „Монстерс-ГоТуАдминс” - отбор, изграден от пазарджишки състезатели, живеещи в София, който играе в другата лига - НАЛБ (Националната аматьорска лига по баскетбол). Хебърци пък неизменно са шампиони в тяхната БГО Софтуер Баскетболна Лига, която е най-голямата аматьорска баскетболна лига в страната, а тази година също са фаворити за титлата. Неслучайно кметът Тодор Попов вече неведнъж заяви, че в близко бъдеще вижда

надграждане на спортната платформа в Пазарджик именно чрез баскетбола

Сега Тодор Попов бе в зала „Левски” и стана част от еуфорията, завладяла публиката и победителите. Миналата година кметът бе приятно сюрпризиран от пазарджишките хали и сега потвърди не само радостта си от факта, че класата на хебърци е постоянна, но и убеждението си, че турнирът трябва да стане традиционен. А финалът си беше драматичен, защото нашите изоставаха с 9 точки в началото на третата четвърт. Накрая обаче биха с 15 точки разлика.

„В последната минута спряхме да играем и ги оставихме да правят точки, за да не е толкова драстична разликата. Не знам обаче защо нашите съперници след турнира масово се оплакват от съдийството, след като двете реферки се справиха отлично с ръководенето на мачовете. А и няма как съдии да ти набутат топки, за да си минус 20 точки и отгоре”, коментира играещият треньор Асен Дечев. Той влезе в игра срещу перущенци. „Исках да запазя свежи момчетата за следващия мач. Имахме хора, които играха с контузии, но това не си пролича.

Станой Георгиев беше със счупен палец на крака, целият посинял, но игра като лъв. А центърът ни Юлиян Арабаджийски бе със стомашно разстройство

след вечеря в пазарджишко заведение в централната част”, хвали Дечев и Юли, и Тони, и Атанас Ангелов, и Тодор Паунков, Томи Илиев, Любомир Недков, Вангел Илиев, Юлиян Арабаджийски, Георги Марински, Спас Пещерлиев и Димитър Пангаров. Момчетата са ентусиасти и въпреки че работят, идват заредени за тренировките всеки вторник, четвъртък и събота.„Еуфорията от атмосферата бе голяма, а когато награждаваше призьорите, кметът Попов полу на шега каза на съперниците ни:

„Абе хора, защо всички ни скачате като Велчовата завера?

Защо се обединявате срещу нас и в баскетбола, и във волейбола?” Каза, че имаме манталитет на победители и трудно ще ни спрат”, смее се наставникът. Той обаче очаква скоро промени за доброто на пазарджишкия баскетбол. „Засега имаме устна договорка, че ще има общо събрание на „Хебър”, който развива детската школа, на което ще се реши обединяване с нашия клуб „Хебър 2016”. Защото от два месеца Спас Натов окончателно се е върнал във Варна, а треньорът Мардирос Ашикян подговаря, че иска да се пенсионира. Идеята е да се обхванат децата, които сега тренират хаотично, макар да имат часове в залата всеки ден.

В последния им мач навън „Академик Бултекс 99” са ги били в Пловдив със 132:6! Как ще играе едно дете, което е размазано с такъв резултат!

Трябва да направим една широка основа, защото в Пазарджик има страшно много деца, които искат да играят баскетбол”, казва Дечев. За Англия финансирането осигурили председателят на „Хебър 2016” Янислав Марков и община Пазарджик (преди време писахме, че с нейна подкрепа се проведе и турнирът за Купа „Пазарджик”). Нашите ще направят два мача от първенството от неделя до четвъртък, които ще са им с ранг на контроли, а в петък летят за Англия.

„Ще играем с отбори, които

сме разузнали от YouTube, а същевременно разчитаме, че те не са ни разузнали там, защото не боравят с кирилица

Играем с отбор от Бристол, с беларуския тим от бивши играчи на „Динамо” (Минск), с литовци, които почти сигурно идват от неизменния участник в Европейската лига „Жалгирис” (Каунас), с латвийци и с поляци. Трябваше да дойдат два украински отбора, включително аматьорския им шампион „Бродяги”, но са имали проблеми с визите. На тяхно място се чака потвърждение от отбори от Франция и Швеция. Резервирали сме си хотел и сме закупили билети.

Снаряжили сме се и с рекламни материали на БК „Хебър 2016” и община Пазарджик

- флагчета, значки и какво ли още не сме приготвили за съперниците”, казва треньорът. Всъщност това е втората им покана за европейския турнир. На първата не откликнали по финансови причини, въпреки голямото им желание.

След Англия на нашите баскетболисти предстоят плейофите през май, които ще определят шампиона на зона „Юг”, а шансовете им да играят в началото на юни на републиканските финали в Шабла и да спечелят никак не са малки. Да припомним, че миналата година хебърци спечелиха финалния турнир на БГО Софтуер Баскетболна Лига и титлата, след като през цедката на първенството от 60 отбора в България до финалния нокаут турнир стигнаха най-добрите от четирите региона на лигата (Запад, Център, Юг и Изток).

Това бе исторически успех

(да не говорим за седемте спечелени купи за последните 19 месеца, включително 5 през 2018-а) след като предишната година пазарджишките баскетболисти на косъм изпуснаха титлата на финала. През 2018-а обаче си го върнаха на „Столични таланти” и бяха единствените, които нямаха загубена среща. През настоящия сезон пък имат само една - първата срещу „Майна таун” (Пловдив). „Бяхме се отпуснали и ни липсваше тренинг в началото, затова се изложихме насред Пазарджик, усмихва се Асен. Сега обаче няма кой да ни спре. Особено като наберем скорост след втората четвърт!”

Вече четвърта година БК „Хебър 2016” е член на БФБ с председател Георги Глушков. Да си под крилото на професионалистите е престижно, но тях пък ги топли и фактът, че родните аматьорски срещи в YouTube са с три пъти по-голяма гледаемост от тези на елитното професионално първенство.

Дочо ЧАНЕВ