Събота, 20 Юли 2019

Времето

giweather joomla module


Седемте самураи на Наско Петров са готови за “Нафтата”

Неделя, 14 Април 2019 08:31


В понеделник и вторник, 15 и 16 април, синоптиците казват, че в Пазарджик ще има подходящи дни за писане на волейболна история. От 18,30 часа в зала „Левски” започва първият от предвидените пет двубоя с „Нефтохимик” на нашия ВК „Хебър” (вече писахме на сайта, че датите са заложени на 15 и 16 април в Пазарджик, на 22 и 23 април в Бургас, а ако никой от двата тима не стигне до три победи, петият мач ще се играе в Пазарджик на 26 април).

Когато миналото лято треньорът на представителният пазарджишки волей тим Атанас Петров каза в интервю за „Знаме”, че преди две години с този „Хебър” щяхме да станем шампиони, а сега реално е заслужавал по-предно място от заетото шесто, имаше хора, които снизходително се усмихнаха. Те може би не знаеха, че Петров е от хората, които са премерени и обрани дори повече от обичайното. Наско Петров пък не робува на чуждата ехидност и показа плътността на думите си с работа. За съвсем кратко време „тигрите” прелетяха към успеха със спечелването на историческата Купа на България, сътворявайки епичен финал със същия този „Нефтохимик”, който дотогава бе непоклатим доминатор. Пазарджик си припомни какво е да празнуваш голяма спортна победа, още повече, тази си беше направо епохална. Допълнителна цена й придаде именно този ултраустремен път към върха от отбор, събиран от треньора не от каймака на българския волейбол, а от това, което е успял да издебне, агитира и прибере. Отбор, събиран все едно по почина „Великолепната седморка” или, ако предпочитате, „Седемте самураи” на Куросава. Седем бойци, а не шест, които наистина сътвориха чудеса на игралното поле - защото тук не можем да не подчертаем и вдъхновената публика на „Хебър”. Тя бе седмият играч, а треньорът бе този, който накара тези играчи да повярват в себе си. И да си повярват взаимно.

Атанас Петров неведнъж е подчертавал, че комплексни са факторите, за да се случва шампионски волейбол. В случая комплексните фактори ги осигуриха община Пазарджик и спонсорите. И проектът работи като добре смазана бойна машина. Да де, бойна само за съперника, все пак проектът „Хебър” цели да обединява и ангажира.

Понеделник и вторник са хубави дни за волейболен празник, а хебърци са си заслужили двете поредни домакинства с всяка обработена топка на полето и с всяко тупкане на сърцето на играчи и публика, което по време на мач става едно голямо цяло. Днес е празник и ще бъде жалко, ако псуваме „Нафтата”. Не само, защото там играят пазарджишките момчета Ники Учиков и Стоян Самунев, а и Любо Агонцев, който като бивш хебърец също е наше момче. Но дори и само това да беше, просто забравете псувните вкъщи.

И смело напред!

Дочо ЧАНЕВ