Сряда, 21 Август 2019

Времето

giweather joomla module


Николай Митов: „Хебър” е готов за Б група и няма да бъде аутсайдер там

Четвъртък, 18 Юли 2019 09:46

До Нова година трябва да влезем в челото, а след това да атакуваме върха

ПАЗАРДЖИК. Футболният тим на Хебър картотекира 27 футболисти в БФС, включително и петима юноши. В отбора с картотеки се сдобиха и всичките 11 нови попълнения. Да припомним, че при „зелените” дойде вратарят Александър Любенов, елитните защитници Асен Георгиев, Димитър Везалов, Божидар Васев, Томислав Папазов и Мартин Вълчинов, халфовете Янко Ангелов и Георги Каракашев, нападателите Георги Андонов, Тодор Чаворски и Октай Хамзиев. Цялата подготовка в планинските лагери във Велинград и Банско изкараха и талантливите юноши на отбора Спас Видев, Даниел и Мартин Кадьови, Денис Караасан и Богомил Божуркин. Вчера хебърци направиха първа тренировка на брациговския стадион „Христо Гюлеметов-Бонбона”. Известно е, че заради ремонта на стадион „Георги Бенковски” пазарджишките футболисти ще приемат в събота плевенския „Спартак” в първия кръг на Втора професионална лига. Двубоят е в събота от 18,30 часа в Брацигово, а като жест към феновете клубната управа обяви свободен вход за мачовете на отбора.По този повод разговаряме със старши треньора на тима Николай Митов.

- Г-н Митов, стигнаха ли ви тези 30 дни, за да се сработят новите и старите футболисти? Доволен ли сте от подготовката?

- Да, подготовката мина много добре и това, което бяхме планирали, го изпълнихме, затова и съм доволен от свършеното. Момчетата се постараха и хвърлиха много усилия. По принцип винаги има какво да се желае, но като цяло съм доволен от абсолютно всички. Така тябва да продължаваме, ако искаме да вървим нагоре.

- В тези седем контроли показахте учудваща успеваемост. Шест победи и едно реми.

- Вижте, наистина е добре да биеш, но резултатите не ме интересуват. За победи в контролите точки не дават. Хубаво е, че бием, но важно е сега в първенството да покажем същото.

- Всички набелязани трансферни цели ли осъществихте?

- Мога да кажа, че да. Деветдесет процента от хората, които исках, дойдоха в отбора. Важното беше добри футболисти да дойдат в отбора, защото едно е нивото във В група и съвсем друго в Б. Разликата е от небето до земята.

- Сега сте обезпечен с класни футболисти на всеки пост, а особено впечатление прави „желязната” защита. Значи ли това, че „Хебър” ще играе една идея по-защитно?

- Не, в никакъв случай. Ние искаме да залагаме на агресивния футбол. На футбол, който да радва зрителите. Важното е, че имаме дълбочина. Първенството е дълго и всеки един от футболистите ще помогне с качествата си.

- Казвате „всеки един”, но по време на подготовката имате ли вече имена на конкретни твърди титуляри?

- Не. Няма нито едно сигурно име, което ще започва като титуляр. И на футболистите го казах това - тази дума „резерви” я мразя и не я употребявам. Всеки един е футболист на „Хебър”, носи клубната фланелка и кой ще започне, кой не, всичко си зависи от тях и от конкретното им състояние преди даден мач и от конкретната схема за този мач - в зависимост от взаимодействието на даден футболист със съотборниците си. Всеки един е важен за отбора.

- Фенове питат защо любимецът им Руслан Иванов беше освободен?

- Вижте сега, всеки футболист си върши работата, когато е бил тук и е помогнал на отбора в даден момент. Руслан е много добър футболист и ни помогна за влизането в Б група. Но мисля, че на този етап ми трябват други футболисти. Много други играчи, които заварих тук, направиха страхотни мачове, играха силно, така че заслугата е на целия отбор и не е само един човек. Иначе всеки си има любимци и това не е лошо. Аз много уважавам феновете и правото на мнение на всеки от тях, но все пак треньорът е този, който взема решенията, а не феновете, нали.

- В тези 11 нови попълнения има и нещо символично, защото правят цял един отбор. Вярвате ли в символиката на терена?

- Единадесет нови човека в един отбор – това иска време и търпение, но чак символика… За мен, когато влиза един отбор в Б група, трябва да е 90 процента готов за нея. Само че ние не бяхме 90 процента готови. Миналия сезон „Хебър” се готви за влизане, само че бяхме на 15 точки от ЦСКА. И лятото, когато се прави селекция, отборът трябваше да е 95 процента готов за Б група. А като дойдох, отборът не беше и грам готов за влизане. Отборът беше мъртъв в съблекалнята. И на мен не ми се искаше да взимаме 11 човека, а двама, но беше неизбежно. А аз съм реалист. Това, че бяхме на комфортна преднина пред втория „Оборище”, не ме заблуди нито за секунда. Защото знам какво е нивото в Б група.

- Сега готов ли е отборът за Б група? Доста силни конкуренти има.

- Готов е. Да, наистина има 4-5 отбора, които могат да играят и в А група. Важно е до Нова година да влезем в тройката или четворката. След Нова година ще знам вече как изглежда отборът в детайли.

- Както винаги сте амбициозен, значи няма да играем мач за мач?

- Така е, аз искам да сме дотогава в тройката и падне ли ни възможност, да се борим за влизане в А група. Но първо искам да изградим и утвърдим един отбор. Това е най-важното и приоритетното. Защото изградиш ли отбора и, дай Боже, влезеш в елита, тогава няма да вземеш десет човека, а трима-четирима. Аз съм градил и надграждал отбор и знам как става това. Много български отбори в елита показват противното, взимат футболисти на килограм всяко лято и виждаме докъде стигат. Затова и нивото на футбола ни е такова.

- БФС с изискванията си налага юношите. Доволен ли сте от нашите юноши? Картотекирахте петима, взехте млади таланти и на лагера…

- Юношите са спасението за българския футбол. Имаме 11 човека, които са между 17 и 20 години. Отборът има бъдеще. Не говорим в перспектива за една само година, а за по-далечно бъдеще. Тепърва ще се говори за тях, но е важно и те да имат търпение. Доволен съм от качествата и старанието, което показват. Малко са мъжките отбори, които имат толкова млади футболисти под 20 години. Вярвам на младите, но те трябва всеки ден да се доказват и много да се трудят. Защото не виждам друго спасение за нашия футбол.

- Стартът на първенството дойде, анализаторът Антон Кирилов каза ли Ви как да противодействаме на „Спартак”?

- Да, запознати сме със „Спартак” (Плевен). Те също са запознати с нашия отбор.

- Изнесените домакинства ще се отразят ли на психиката на момчетата?

- Те знаеха още от началото, че трябва да играем в Брацигово. Така че са се настроили за това. И аз искам да играем в Пазарджик, но няма как. Това, което се влага в момента в базата, е бъдещето на клуба и ще донесе успехи на „Хебър”, за да радваме привържениците на отбора. Защото това е един затворен кръг и малко отбори имат такава база. За това заслугата е на общината и на кмета г-н Попов. Завиждат ни доста. Виждам, че има една злоба в кавички към „Хебър”, спортна злоба. Наострени са, всеки иска да се доказва срещу нас.

- Тоест, няма да ни мислят за аутсайдер в Б група?

- Не, със сигурност. Даже и в контролите виждах, че това е така. Няма да ни вземат за аутсайдер, но на мен това ми харесва.

- Успех срещу „Спартак” и в първенството!

- Благодаря!

Дочо ЧАНЕВ

Да припомним и пълния списък на играчите за първенството във Втора професионална лига за сезон 2019/2020 година:

Вратари: Александър Любенов, Петър Дебърлиев, Спас Видев (юноша); защитници: Васил Геров, Кристиян Михайлов, Слави Косов, Томислав Папазов, Димитър Везалов, Асен Георгиев, Божидар Васев, Мартин Вълчинов, Цветелин Тонев; полузащитници: Андриан Краев, Янко Ангелов, Якуб Идризов, Георги Каракашев, Атанас Велев, Даниел Кадьов (юноша), Мартин Кадьов (юноша), Денис Караасан (юноша); нападатели: Родриго Барони, Тодор Чаворски, Даниел Пехливанов, Октай Хамзиев, Георги Недялков, Георги Андонов, Богомил Божуркин (юноша).