Сряда, 29 Януари 2020

Времето

giweather joomla module

Измамничка измъкнала като „полицайка” 8600 лева

Сряда, 13 Ноември 2019 14:05

Призна, че е знаела за какво участва в комбина с телефонните измами

ПАНАГЮРИЩЕ. С условна присъда се измъкна участничка в схема за телефонни измами, представила се за полицайка и завлякла възрастна жена с 8600 лева. Тя действала с неустановен до момента съучастник. За разлика от други подобни казуси, където съучастниците се кълнат, че не знаели за какво взимат чужди пари, в залата на Районния съд сега подсъдимата призна, че била наясно със схемата.

Обвиняемата Х.Г. е девойка от Троян, с основно образование, неомъжена, безработна, неосъждана до момента. Пострадалата жена бе конституирана като граждански ищец в процеса, а Районният съд постанови парите да й бъдат върнати, както и да се платят разноските по делото от 800 лева. Друг е въпросът дали това ще стане.

През януари тази година Х.Г. си търсела работа и пуснала обява в сайтовете OLX и „Базар БГ“. След известно време получила обаждане от „частен номер”.

Непознат се представил като „Николай” и предложил директно работа в престъпна схема за телефонни измами

Тя трябвало да получава пари и други ценности на територията на цялата страна. Трябвало да ги транспортира до Русе. Непознатият се представил с името „Николай“, като подсъдимата провела с него разговори в три последователни дни след първото обаждане. В края на февруари тя получила поръчка за Панагюрище. Очаквало се възрастна жена да изхвърли пари от терасата на третия етаж на жилищен блок. Щяла да познае тераса по завързана оранжева кърпа… Така и станало. Жертвата била „бомбардирана” от телефонни обаждания. „Полицаи” започнали да я вербуват да участва в специализирана полицейска акция за залавяне на телефонни измамници. Казали й, че не й се обаждат случайно. Телефонът й бил набелязан от измамници, които щели да я лъжат, и лице, представящо се за лекар, ще й иска пари. Предупредили я, че лицата са много опасни и се отнасят жестоко с жертвите си. За тази цел трябвало да бъде много внимателна. Трябвало да се престори, че им вярва и да им даде пари по начина, по който й диктуват… После бабата получила обаждане от „лекар”, който поискал 30 хиляди лева. Тя попитала за какво са парите, а човекът отсреща започнал да я заплашва, че

ако не даде парите ще я намерят и ще й отрежат пръстите...

Подсъдимата взела парите, отделила си 60 лева за превоз и 250 лева възнаграждение за съучастничеството. Споделила пред шофьора на такси, който я бил докарал до Панагюрище, че се занимава с измами на възрастни хора, показала му взетите пари и ги преброила пред него. После оставила торбичката с парите на около 100 метра след табелата „Край на Русе“ под един голям камък. Като се прибрала в Пазарджик, счупила СИМ-картата, с която контактувала със съучастника си. Съучастникът-шофьор на съучастничката си мълчал.

Само че видеокамера заснела мошеничката

И оттам работата започнала да се разплита…

Съдът я осъди на 10 месеца условно в 3-годишен изпитателен срок.

По друго подобно дело бе осъден мъж на 1 година условно лишаване от свобода и не трябва да прави ново престъпление в следващите три години. А.Б. бе признат за виновен в това, че за периода 11-14 декември 2017-а в Панагюрище и в Стрелча, в съучастие като извършител с неустановено по делото лице, е заблудил две жени, че участват в провеждане на полицейска акция по задържането на телефонни измамници и с това им е причинил имотна вреда в общ размер на 13 хиляди и 511,64 лева…

Върбан ВИЧЕВ