Четвъртък, 23 Януари 2020

Времето

giweather joomla moduleЕто какви са присъдите на ромите, възхвалявали ИДИЛ и призовавали към война

Вторник, 10 Декември 2019 15:37

ПАЗАРДЖИК. Окръжният съд постанови тежки присъди за Ахмед муса Ахмед и останалите 13 роми, обвинени, че са възхвалявали и пропагандирали „Ислямска държава” и призовавали към война. Друг е въпросът, че законът предвижда ниски наказания и по двата текста, коментират юристи. От 14-те подсъдими 13 са с ефективни присъди, само Александрина Ангелова се размина с условно наказание.

Присъдата бе четене в продължение на повече от час, а за това време някои от подсъдимите демонстративно не станаха на крака.

Тричленен състав с председател съдия Кристина Пунтева постанови общо наказание от 8 години и половина затвор Ахмед Муса Ахмед, както и на 9500 лева глоба за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация „Ислямска държава“. Ахмед обаче трябва да изтърпи наказание от 11 години и половина заради другите си две дела, включително старата условна присъда. Съдът постанови и най-тежката мярка за неотклонение за Ахмед, макар че той е в затвора. Но ще я търпи от момента, в който излезе.

На по 3 години и половина ефективно лишаване от свобода и глоби от по 7000 лева са осъдени Ангел Симов, Йосиф Минчев Стефан Димитров и Орхан Бързак. С наказания от по 2 години и половина и по 6000 лева глоба се сдобиха Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Александър Иванов, Райко Кърталов и Рангел Илиев. По 2 години затвор ефективно На Веселин Стефанов и Ненко Щерев бяха определени присъди от по 2 години ефективно като Стефанов е глобен и с 6000 лева в полза на държавата. Александрина Ангелова също ще трябва да плати 6000 лева в полза на държавата и получи единствена условно осъждане от 2 години и половина с 4 години и 6 месеца изпитателен срок. За това време ще има редовни срещи с пробационен служител, а Наблюдателна комисия при община Пазарджик ще работи с нея. Тя заяви пред медиите, че не се чувства виновна. И другите подсъдими не изглеждаха гузни. Защитниците на някои от тях заявиха, че ще обжалват, а други не коментираха.

За част от текстовете подсъдимите бяха оправдани, но споделяния на клипове с възхвала на ИДИЛ във Фейсбук, муджахидинско вдигане на показалец, развяване на знамена, обличане на тениски и шапки с логото на терористичната организация или организиране на проповеди бяха установени при съдебното дирене.

Да припомним, че обвинителният акт срещу 14-те подсъдими беше внесен в съда на 1 юли 2015 г. от Окръжната прокуратура и беше три пъти връщан от съда, а на втория път прокуратурата обжалва пред Апелативен съд – Пловдив, който потвърди определението на съдия Пунтева.

През 2016-а Окръжният съд поетапно измени мерките за неотклонение “задържане под стража“ в по-леки по отношение на подсъдимите и към момента единствено Ахмед Муса излежава присъдата си от 1 година затвор, към която са добавени още 3 заради старо условно осъждане на 3 години с 5 години изпитателен срок.

На практика делото бе отработено от прокурор Недялка Попова и следовател Даниела Янева, които бяха наградени за работата си заедно с екип на ДАНС от бившия вече главен прокурор Сотир Цацаров.

Върбан ВИЧЕВ