Четвъртък, 27 Февруари 2020

Времето

giweather joomla moduleСрещу управителя на "Екоинвест" е повдигнато обвинение

Понеделник, 27 Януари 2020 16:02

Срещу управителя на фирма "Екоинвест" - Пловдив Орлин Тасев е повдигнато обвинение по член 352 от Наказателния кодекс, който предвижда до 5 години затвор и до 30 хиляди лева глава. В момента му е наложена мярка "Парична гаранция".

Това стана ясно на днешния брифинг на Окръжна прокуратура-Пазарджик, Областната дирекция на МВР-Пазарджик и РИОСВ по повод образуваното досъдебно производство за замърсяване на водите на река Марица.

В него участваха Васил Малинов, окръжен прокурор на Пазарджик, старши комисар Ивайло Тишев, директор на ОД на МВР - Пазарджик и представители на екоинспекцията.

Директорът на РИОСВ инж. Костадин Гешев заяви, че на въпросната фирма ще бъдат наложени 2 наказателни постановления - за замърсяване и за незаконно третиране на отпадъци. За първото се предвижда санкция от 10 до 50 хиляди лева, а за второто - от 1000 до 50 хиляди лева, но в този случай ще се настоява за максималния размер, защото миналата година дружеството е санкционирано 2 пъти, при това тогава нормата не е била превишавана толкова пъти.

25 души са разпитани по сегашния случай. Проверявани са и други фирми. Очакват резултатите от експертизите в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология НИКК. Те ще покажат дали има и други причини за изтравянето на рибата. Не е категорично ясно и точното количество мъртва риба, защото сигналът е подаден късно вечерта и "хванахме опашката на замърсяването".

(Зн)