Понеделник, 17 Февруари 2020

Времето

giweather joomla module

Рекорд: Десети случай на отказан подкуп!

Четвъртък, 08 Май 2014 03:00
Велинградското РУП и Страшилището са номер едно в класацията на неосъществените рушвети
ЗВЪНИЧЕВО. Навръх Гергьовден бе задържан поредният шофьор, предложил подкуп на пътни полицаи, а това е десети поред подобен случай от началото на годината, което е рекорд. Случката се разиграла на улица в пазарджишкото село. Автопатрул при сектор "Пътна полиция" извършвал дейности по контрол на водачите в натоварената отсечка, преминаваща през селото. Униформените спрели за проверка лек автомобил "Ауди", управляван от 31-годишния А. Й. от Перущица. Мъжът шофирал без включени къси светлини и без задължителния предпазен колан. След като полицаите започнали да съставят акт за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата, А. Й. решил да действа. Отишъл до служебния автомобил и подхвърлил вътре няколко банкноти. Полицаите реагирали незабавно и задържали шофьора, предложил им подкуп. На мястото пристигнала дежурна група при РУП-Пазарджик, която иззела три банкноти с общ номинал от 25 лева.
Спрямо водача е образувано бързо производство.
Неотдавна директорът на пазарджишката полиция Йордан Рогачев заяви, още докато отказите на рушвет на пътя бяха "скромните" четири, че това е рекорд, показващ, че колегите му си вършат съвестно работата. "Явно в пазарджишката дирекция полицаите не са корумпирани",
заяви главен инспектор Рогачев по този повод пред журналисти. Само за малко повече от месец, от края на март досега, бяха регистрирани още 6 подобни случая, а в 90 процента от тях се предлагат по 20 лева.
Единият от арестуваните бе турски шофьор, който безуспешно предложи 10 евро. На други двама водачи пък белезниците щракнаха почти едновременно - в Стрелча и във Велинград. Именно в родопския курорт са регистрирани повечето от опитите за подкуп на длъжностни лица, на второ място е Пазарджик, а след това останалите районни управления на територията на областта. Във Велинград е и полицаят, отказал най-много подкупи. Това е
младши автоконтрольор Борис Боков, известен и като Страшилището, който не от година или две отрязва опитите за рушвет.
Боков е в системата от 10 години и за това време има отказани 10 подкупа. Първоначално работи в "Охранителна полиция", а сега е един от най-добрите пътни полицаи в дирекцията. За това време младши автоконтрольорът има множество награди от ръководството на областната дирекция и министерството.
На територията на управлението в курорта през септември 2008-а бе регистриран и рекордният за областта подкуп от 800 лева. Пачката от 40 банкноти с номинал 20 лева бе подхвърлена в "Астрата" на ракитовски полицаи от баташки шофьор. Размерът на сумата може и да има значение, но в пазарджишкия квартал "Изток" наскоро бяха отказани 450 лева (миналата година имаше отказани случаи на 50 евро). Във Велинград пък преди празниците водач изневери на "правилото за двайсетте лева" и подхвърли в патрулка 19 лева в дребни банкноти, но офертата му също не мина.
"Не знам дали сме първенци в страната, но нищо чудно и да е така" коментира пред наш репортер говорителят на Областната дирекция Мирослав Стоянов. На въпрос дали този бум има възка с нашумялото дело "Палките" той не отговори нито с да, нито с не. "Не мога да коментирам нещо подобно, но мисля, че колегите работят добросъвестно, а и не без значение е и новата политика на ръководството на дирекцията в лицето на директора главен инспектор Рогачев и зам.-директора главен инспектор Васев. Тя включва поощряване на всички служители, които изпълняват съвестно задълженията си. Не само полицаите, отказали подкуп, но и тези, които са помогнали на граждани, и тези, които са проявили иновативен подход. Някои може да кажат, защо награждавате тези служители за нещо, което им е задължение.
Но ръководството е на мнение, че такива примери трябва да се поощряват. И статистиката доказва, че това е правилна стратегия. Към днешна дата мога само да кажа: "Тежко и горко на тези, които предложат подкуп на пазарджишки полицаи, били те от "Пътна полиция" "Магистрална полиция" или "Охранителна полиция"!",добави в заключение Мирослав Стоянов.
Задържаните за опит на подкуп до дни минават през храма на Темида, където получават условни присъди и глоби, както предвижда НК.
Тодор ГРОЗДЕВ