Сряда, 29 Януари 2020

Времето

giweather joomla module

Окръжна прокуратура се самосезира за МБАЛ-Пазарджик

Понеделник, 11 Ноември 2019 15:25

Днес Окръжната прокуратура в Пазарджик се самосезира и образува преписка по предаване на Нова тв за извършени нарушения при издаване на решения на ТЕЛК, съобщиха преди минути от пресцентъра на Аплативната прокуратура в Пловдив.

Образуваната преписка е по повод излъчено предаване по Нова телевизия на 10 ноември 2019 г., в което са изнесени данни за нарушения при издаване на решения от ТЕЛК към МБАЛ-Пазарджик.

За да се изяснят фактите и обстоятелствата по случая, предстои да бъде изискана медицинска документация, снети обяснения от лекари и медицински работници, както и друг действия, които да установят дали са налице данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс.

Проверката ще приключи в най-кратки срокове, уверяват от прокуратурата.

„Знаме” писа, че според репортаж на Васил Иванов, със знанието на ръководството на държавната болница в Пазарджик с фалшиви ТЕЛК-решения се облагодетелстват председателите на ТЕЛК-комисиите, че дори и директорът Васил Вълчев. За тези решения той получавал сигнали от години, но не предприемал нищо. Оказва се, че председателите и на двете комисии са с увреждания и са получили ТЕЛК решения от собствените си комисии. Председателят на едната от тях - д-р Снежана Кабаджова, е със 75% увреждане. Имала калцификат в мозъка и не можела да пази равновесие. Пожизнено е ТЕЛК решението и на председателя на другата ТЕЛК комисия в лечебното заведение. И то е издадено от собствената му комисия. Така, освен заплатата си, д-р Ангел Генов получава 400 лева инвалидна пенсия. Неговото увреждане е загуба на слуха - 57%. За да чува трябва да ползва слухов апарат и, според написаното от колегите му, може да чуе само звук с височина над 85 децибела. През 2016 година и директорът д-р Васил Вълчев се явява на ТЕЛК комисия пред споменатите свои подчинени, също с увреждания по документи и получава от тях пожизнено ТЕЛК решение за 82% увреждане, както и инвалидна пенсия от 715 лева, която получава допълнително към заплата си като директор на болницата.

(Зн)