Top Panel
Четвъртък, 05 Декември 2019

Времето

giweather joomla module

Крадци-каръци излизат от затвора

Сряда, 30 Април 2014 03:00
Апелативните съдии им дадоха втори шанс, но ВКС може да им го отнеме
БЕЛОВО-ПЛОВДИВ. Апелативният съд отмени постановените общо 4 години и половина затвор за двама крадци-каръци, които погрешка се самозаснели, докато слобявали скимиращо устройство за банкомат. "Знаме" писа за куриозната история още преди да влезе в съда в началото на миналата година.
Подсъдимите са беловците Йордан К. (39 г.) и Николай М. (30 г.), които през юни 2013-а бяха осъдени в Пазарджик съответно на 2 години и половина и на 2 години затвор при строг режим. През май 2011-а двамата решили да заложат капан на банкомата на Банка ДСК при общинската администрация на улица "Орфей". Не съобразили, че устройството за теглене на пари било на две крачки от домовете им, затова впоследствие се оказали сред първите проверени в базата данни на "Български документи за самоличност" за сравнение на лицево-анатомичните белези. А дотам се стигнало, защото криминалистите имали база за сравнение - в ским устройството намерили записите при сглобяването му.
"Хитреците" прикачили скима малко след като служител от инкасо фирма "Транссекюрити" ЕООД заредил три пълни касети със 160 хиляди лева касата на банкомата (тя се намира в сградата, но бандитите знаели графика на зареждане). Часове по-късно мъж от близко село дошъл да тегли пари, сложил картата и видял, че панел на прозорчето, от което се теглят парите, се е отлепило от едната страна.
Тутакси човекът решил да го оправи, доказвайки, че е истински българин но така издънил целия замисъл на скимърите. Пластмасовият панел се отлепил и паднал. Тогава учуденият мъж видял, че вътре има допълнително монтирани платка и батерия и се обадил в полицията. Униформените установили, че на банкомата са залепени два декоративни панела със същия цвят. Зад единия пластмасов капак, залепен върху карточетеца за поставяне на картата вдясно от екрана, имало устройство. Към платката имало вградена японска батерия за джиесем, USB и малка камера.
От паметта на скима полицаите свалили три записани файла. Първите два били нечетивни, а третият съдържал информация за 14 банкови карти. Друго устройство с камера било заложено зад отвора за пускане на банкнотите. "Окото" трябвало да записва ПИН-кодовете, лицата на картодържателите и гласовете им, а информацията се прехвърляла с USB гигабайта памет. Полицаите установили заснети множество лица, но им станало особено интересно, когато прегледали файл, на който се виждат двама мъже, единият с черно, а другият със синьо яке, които монтират скимиращите машинки. После единият поставя зелена карта, а другият въвежда ПИН-код, явно, за да пробват как работят пиратските софтуер и хардуер. На друг файл камерата е самозаснела мъжете как почистват с парче плат допълнително монтираните устройства.
Нямало нужда криминалистите да правят дактилоскопска експертиза.
Още повече, за да няма колебания, престъпниците им осигурили и трети дискредитиращ запис - част от тялото на единия скимър, седнал пред холна масичка, който заедно с приятеля си и някаква жена, обсъждали техническите качества на пиратската джаджа. Впоследствие при огледа на жилището на Йордан въпросната масичка била идентифицирана и детайлно заснета като доказателство.
Последната дума ще има ВКС. По чл. 249 от НК уличените са заплашени от 2 до 8 години затвор и глоба до двойния размер на получената сума. Те обаче не получили нито стотинка от престъплението си. Оказало се, че са копирали данните на 11 карти, но нито един клиент не е бил "ужилен".
Подсъдимите продължават да не дават обяснения, но чрез защитниците си отричат да са извършили престъплението. Апелативният съд безспорно прие, че те са извършителите. Но отчете, че условното наказание е подходящо за тях. Те нямат предишни осъждания, ползват се с добро име, имат семейства, а Николай М. е трудово ангажиран.
Върбан ВИЧЕВ