Top Panel
Неделя, 08 Декември 2019

Времето

giweather joomla module

Случайно хванали краден "Мерцедес" за над 100 бона

Четвъртък, 15 Май 2014 03:00
Полицай карал колата по време на задържането й
Осъдиха за вещно укривателство собственика на возилото
ПАЗАРДЖИК. Краден "Мерцедес S500" на стойност 102 хиляди и 600 лева докара присъда на собственика му. Измамата разкрили по чиста случайност пазарджишки полицаи. А по време на проверката зад волана бил… полицай.Решението на окръжните магистрати е окончателно. Мъжът на дясната седалка до полицая, който се представил за собственик, с инициали Л. Б., е пловдивчанин, собственик на автокъща, и е криминално проявен. На сметката му са записани две производства за измами, свързани с автомобили. Заради мерцедеса той ще лежи при строг режим 4 години и 2 месеца, а освен това ще се бръкне със 7000 лева глоба.
През май 2012-а година магистрални полицаи хванали шофьора на АМ "Тракия" близо до Пазарджик. След детайлна проверка на колата се оказало, че тя била открадната през ноември 2011-а от София, а освен смяната на джантите на автомобила, били заличени номерата на рамата и двигателя и вместо тях били пренабити други.
Била преправена и модификацията, като цифрата 500 станала 550. Съдебен състав на Окръжния съд с председател Георги Веселинов изпрати запитване до официалните представители на "Мерцедес Бенц" за България, а оттам отговориха, че никога не са издавали фактура на името на подсъдимия, нито са му извършвали сервизни услуги. Това обори тезата на Л. Б., който твърдеше, че получил от представителството дата-карта с данните на автомобила и не се съмнявал, че произходът му е чист. Въпросната дата-карта (тя е с данните на "близнак" на въпросния мецедес) обаче е разпечатана от информационната им система от някой си служител на име Пайтаков, какъвто никога не е работил там. Освен това нямало практика фирмата-представител да издава дата-карти, а информационната система била за служебно ползване. В съда не издържа
тезата на подсъдимия, че купил колата от "Илиенци" със свой приятел.
Но понеже имал публични задължения, договорът за продажбата бил сключен с авера му, който бил получил 50 хиляди евро от тъста си (това оправдание на парите за покупката също не хвана дикиш). Не стана ясно защо колата не е регистрирана на името на приятеля. Били й сложени транзитни номера, а дата-картата била извлечена от системата след пренабиването на номерата, за да съответства тя на направените интервенции, бил изготвен комплект документи с невярно съдържание. Временната регистрация на автомобила пък позволявала той да не се явява на технически преглед, за да не лъснат преправянията, посочи наблюдаващият делото прокурор Паун Савов.
Когато полицаите спрели колата на магистралата, подсъдимият бил до шофьора-полицай от пловдивската дирекция. Униформеният бил нощна смяна предния ден, но се съгласил да стане шофьор на Л. Б. Години преди това полицаят станал поръчител за кредит на Б., а след като приятелят му спрял да си плаща вноските, започнал да го погасява от заплатата си. Въпреки това се съгласил да вози измамника.
Колата била проверявана на пътя и преди.
Но обекта на проверката бил не автомобилът, а шофьорът, затова и номерът минавал.
Мерцедесът бил върнат на собственика малко след като бил задържан в тиловата база на пазарджишката полиция.
В подобно положение заради мерцедес бе и Кирил Маринков-Лозенеца, който е решен да съди полицията и прокуратурата заради непоправими щети по возилото му. Автомобилът му S-класа от модификацията S320 CDI бе прибран като веществено доказателство по 11-годишно разследване по подозрението, че е крадена. Впоследствие се оказа, че колата имала "близнак" и ВИН-номера на маринковия мерцедес е пренабит от варненски катаджии, за да прикрият идентичен краден автомобил, чийто номер също бил преправен. Маринков и адвокатът му Лъчезар Кръстев твърдят, че докато стояла в тиловата база, колата била ограбена.
Тодор ИВАНОВ