Сряда, 08 Април 2020

Защо Тодор Попов спечели, а другите - не

Четвъртък, 21 Ноември 2019 12:51

Позиция*

Резултатите от проведените избори за местна власт са известни. Видяхме и чухме първите изявления на партийните лидери на национално и регионално ниво. Чухме познатите клишета как всички са победители в тези избори и колко са доволни от получените резултати. Но тези оценки са невалидни за нас, жителите на община Пазарджик. Ще се опитам да коментирам изминалите избори като пряк участник в тях.

В национален мащаб видях една комплексна атака на всички партии срещу ГЕРБ с една единствена цел:

да се събори ГЕРБ

Особено ожесточена беше битката за София. Водени от мисълта, че „падне ли София, пада и ГЕРБ”, видяхме едно безпринципно обединяване на леви и десни, нещо невиждано в 30-годишния ни демократичен преход. Тези процеси предстои да бъдат анализирани и, убеден съм, ще доведат до разместване в политическият статус. Това размиване на политическата идеология беше съпроводено от много ярост, на моменти и честа злоба.

Въпреки всичко, ГЕРБ успя да спечели не само в София, но и във всички големи областни градове. ГЕРБ запази първенство и в броя на общинските съветници в цяла България.

Как протекоха изборите при нас, в община Пазарджик?

Със своите над 100 хиляди избиратели община Пазарджик е една от най-големите в България. През последните 12 години ние, жителите на общината, сме едновременно и наблюдатели, и участници на един изборен феномен - избираме кмет, необвързан с традиционните политически формации в България. Ползвайки за регистрация местна коалиция или инициативен комитет, г-н Тодор Попов остави зад гърба си три успешни мандата като кмет на община Пазарджик и защити четвърти такъв. Интересно е, че управлението му през тези три мандата беше подкрепяно от мнозинство общински съветници, доминирано като бройка от групата на местната коалиция, издигнала кандидатурата му за кмет. Тази успешна формула  се яви печеливша за четвърти пореден път.

Минавам директно с отговор на въпроса:

С какво г-н Тодор Попов превъзхождаше своите опоненти на тези избори?

Първо: Г-н Тодор Попов беше най-подготвеният  кандидат за кмет на тези избори. Припомням професионалния стаж на г-н Попов в местното самоуправление:

* 8 години общински съветник /от които 4 като председател на Общинския съвет в Пазарджик/, последвани от 12 години като кмет на общината. Като добавим и 4 години председател на НСОРБ (Националното сдружение на общините в Република България) по време на втория му кметски мандат, става ясно превъзходството му по този критерий.

Второ: По време на изборната кампания г-н Тодор Попов демонстрира своето визионерство, способността да анализира и сочи посоката, в която трябва да се развива общината ни. Той беше единственият говорещ за иновации и зелен град, като коментираше конкретни ангажименти в спорта, културата, образованието, инфраструктурата и програма за стартиращи бизнеси на територията на общината.

Трето: Позитивна и безгрешна кампания, водеща до допълнителни бонуси за кандидатурата му. Увереността му в победата се предаваше и на силния му екип и особено на кандидатите за общински съветници.

Четвърто: Най-силната листа за общински съветници. Хора успешни, професионално реализирани и отговорни. Добро съчетание на житейски опит и младост. Повечето от тях с опит в местното самоуправление.

Няколко думи и за основните опоненти на Г-н Попов на тези избори.

* Г-н Благо Солов, достигнал до балотаж, не успя да даде смислен отговор на въпроса защо един бизнесмен е готов да изостави собствения си бизнес за сметка на едно по-трудно начинание, каквото е управлението на община Пазарджик. И още нещо. Във всеки избор на кмет, въпреки силния мажоритарен вот, има и идеология. А избирателят така и не разбра г-н Солов ли се крие зад БСП или БСП се крие зад г-н Солов на тези избори.

* За г-н Панайотов, кандидат на ГЕРБ за кмет на община Пазарджик, казват, че е достоен човек. Вярвам в това. Но участието в едни такива избори изисква и определена подготовка. А г-н Панайотов на моменти изглеждаше като човек, неумеещ да плува, захвърлен в дълбоката вода със заповед „плувай“. Местното самоуправление е сериозен раздел в обществените науки и най-добре се изучава с работа в общинските съвети. Нещо което предстои на г-н Панайотов.

У нас през последните 30-години партийното управление се наложи като най-добра форма на демократично управление. Цитирайки Чърчил наляво и надясно, политиците овладяха не само държавното управление, но сериозно посегнаха и към местното. А самата формулировка:

местно САМО-управление

показва, че местните управляващи могат да бъдат избирани и на непартиен принцип, стига да притежават необходимите качества. Това става при нас, в община Пазарджик, вече за четвърти пореден път. Спомням си първия мандат на г-н Тодор Попов /2007-2011/. Тогава на управлението му се гледаше със симпатия, като на някаква екзотика или казуистика. При втория му мандат обаче нервите на някои управляващи не издържаха и… полетяха дронове в пазарджишкото небе. Започна се едно омаскаряване, което не е спирало и досега. Въпреки всичко, хората го избраха за трети и четвърти път.

”Кой носи отговорност при такива управления?” - тръбят от партийните централи.

А тя, отговорността, винаги е лична. Тя е на първо място, на спечелилия изборите и положил клетва кмет на общината. Тя е и на всички, издигнали кандидатурата му, подкрепяли го и гласували за него.

Другото е демагогия!

Д-р Никола ПЕНЧЕВ
*Публикацията е платена.

 

 

Д-р Никола Пенчев е роден през 1946-а. Завършва медицина в София, специализира белодробни болести, управлява Белодробната болница в Пазарджик (бившия Тубдиспансер) повече от 20 години. Един от лидерите на СДС в миналото. Два мандата общински съветник, председател на Общинския съвет в Пазарджик (1999-2003).

Семеен. Съпругата му е лекар рентгенолог, дъщеря им е икономистка в НАП-Пазарджик.

На последните избори е избран за общински съветник от местната коалиция „Новото време”.