Top Panel
Сряда, 11 Декември 2019

Времето

giweather joomla module

Коледните пости

Неделя, 01 Декември 2019 12:29

Постите са благоприятна възможност за всеки, който иска да бъде по-добър, скромен, смирен, благ, здрав, чист и духовно осъзнат. Чрез следването им човек може да пречисти организма си и да се облагороди духовно.

Постът и молитвата са неизменна част от живота на всички свети личности, помогнали за нравственото и духовното израстване на обществото и хората. Чрез постите ние съзнателно се лишаваме от някои житейски удобства с цел

да пречистим тялото си отвън и отвътре,

да засилим волята и силата на духа си, както и да освободим място за култивиране на духовни ценности. По този начин човек възвръща своето здраве, устойчивост, осъзнатост, радост и щастие.

В Българската православна традиция има четири основни поста:

Коледни, Богородични, Великденски и Петрови

По-стриктните християни постят и всяка седмица, особено в сряда и петък, а понякога и в понеделник. Постите заемат повече от половината година - около 200 дни.

Коледните пости са от 15 ноемвридо 24 декември - Бъдни вечер

Продължават 40 дни. Стриктното спазване на пълноценно и разнообразно растително хранене през този период гарантира значително подобрение на нашето здраве, добро самочувствие и пълна работоспособност.

Постите не се свеждат само до въздържание от храна или вода. Преди всичко това е период, през който човек трябва да се въздържа от всякакви видове умствени и телесни страсти, нечисти мисли и думи, завист, злоба, алчност и похот във всичките им разновидности.

В днешно време хората консумират прекалено много неблагоприятни и (и неправилно приготвени и комбинирани) тежки за организма храни като месо, риба, яйца, млечни продукти и изолирани концентрирани мазнини. Така в телата им се натрупват голямо количество токсини (отрови), слуз, конкременти и други отпадъчни вещества. Това води до хронично натравяне и когато човек започне постите, организмът започва процес на детоксикация. Той може да се характеризира със симптоми на главоболие, отпадналост, виене на свят, ниско самочувствие, лошо настроение, раздразнение, промени в храносмилането и съня и други. Ето защо предварителната постепенна подготовка на организма е от изключителна важност!

Как да се подготвим за Коледните пости

* Намалете и/или постепенно спрете тютюнопушенето, алкохола, кафето и всички видове интоксиканти - кока-кола, енергийни напитки и други

* Намалете и/или постепенно изключете от менюто си всички полуфабрикати и сладки храни - шоколади, бонбони, бисквити и други подобни сладки, пържени, тестени и мазни храни; изключете червеното месо, като го заместите с балансирана консумация на млечни продукти - обезмаслена извара и/или малки количества риба

* Консумирайте животински продукти НЕ повече от един път на ден, и НЕ по-често от два-три пъти в седмицата;

* Не комбинирайте червено месо, риба, млечни продукти и яйца с въглехидрати като ориз, бобови, картофи, хляб и други

* Животинските продукти да се консумират само с ниско въглехидратни зеленчуци - маруля, спанак, краставица, чушка, зеле и други;

* Намалете или напълно изключете екстрахираните мазнини - олиа, зехтини, масло, маргарин и други

* Хранете се с плодове до обяд, може да включите овесена каша със сушени или пресни плодове

* Консумирайте семена и ядки до 40-60 грама дневно

* Пречистете чревния тракт.

Същността на постите е постигане на хармония между душата, ума и тялото

В наши дни много хора постят. Едни го правят, за да пречистят и презаредят тялото си, други - за да прояснят ума си от нечисти мисли и желания, а трети - за да се извисят духом. Всъщност постейки, човек неминуемо постига всяко едно от тези неща в една или друга степен.

В християнската традиция откриваме корените им още във времето на Мойсей, който чрез пост и молитва се подготвил да получи Божия завет. След това и Иисус повторил подвига му, като прекарал 40 дни и нощи в пустинята, където бил изкушаван от Сатаната, но чрез пълен пост и непрекъсната молитва успял да се пребори. Пророк Илия след дълъг и строг пост достигнал голяма душевна чистота и обич към Бог, за което бил удостоен да види Божията слава. Но най-известният постник в християнството е Свети Йоан Кръстител, който е водил изключително аскетичен живот. Носел е само груби одежди от камилска вълна, хранил се е с див мед и плодове и непрестанно се е молил. Учителя Петър Дънов също много често е съветвал да се пости, за да бъде човек чист и здрав тялом и духом. За да постигне

телесен, умствен и духовен пост - истинска хармония

Постите имат и по-рационална страна - подобряване на физическото здраве. Когато човек пости, ограничава определени храни и вещества, които влияят неблагоприятно върху организма ни - месо, яйца, риба, млечни продукти, концентрирани мазнини, алкохол, цигари, кафе и други интоксиканти. Това се отразява изключително благоприятно на организма и в един момент човек получава прилив на енергия, умът му се избистря и успокоява, функциите на отделните органи и системи се нормализират, настроението се подобрява и т.н. Определено става ясно, че следването на постите води до хармонично функциониране на тялото.

Но постите не се свеждат само до телесни въздържания. Учителя Петър Дънов казва, че пост е

„да не окалваш езика си с нечисти думи, да не окалваш ума си с лоши мисли, да не окалваш сърцето си с лоши чувства и волята си с лоши постъпки.”

Той акцентира на това, че нечистите мисли, чувства, думи и постъпки замърсяват нашия ум и съзнание и това създава дисбаланс. Затова по време на пост човек трябва да бъде осъзнат - да наблюдава какво се случва в ума и сърцето му и да контролира думите и постъпките си. Несъмнено това е път, който води към истинска вътрешна хармония и спокойствие.

Най-важният аспект на постите е духовният

Следвайки единствено телесен пост, човек няма да допринесе за духовното си развитие. Ако чрез въздържането от храна иска да постигне материална облага или превъзходство, това ще го доведе до деградация и духовен упадък. Духовният пост се изразява в две неща: спазването на Божиите закони и молитвата. Спазвайки Божиите закони, човек съзнателно се отказва от всички действия, които той смята за правилни, и започва да живее по Божията воля, която е по-висша от човешката. Тъй като Бог е съвършен, съответно и законите, които той е оставил, са съвършени.

Постите навсякъде са приемани като универсално средство за постигане на хармония между душата, ума и тялото. Те са идеален начин човек да подобри качеството си на живот, като постигне добро здраве, спокоен ум и по-висока духовност.

(Зн)