Четвъртък, 23 Януари 2020

Времето

giweather joomla moduleПетък 13-и - 13 интересни факта за фаталната дата

Петък, 13 Декември 2019 08:56

Откъде идва петък 13-ти и неговата фатална слава?

Петък 13-ти отдавна е нарочен за ден на лошия късмет, въпреки че не е съвсем сигурно кога и къде се появява това суеверие. Така или иначе, за милиони хора по света този ден не е без значение - някои залостват здраво вратите на дома си, докато други смятат, че именно на петък 13-и са най-големи късметлии. Вижте какви други странни неща се случват по света, заради този нищо неподозиращ ден.

1. Някои хора вярват, че историята на петък 13-и произлиза от Адам и Ева. Според тях, Ева предложила забранения плод на Адам точно в този ден.

2. Хора всякакви, някои дори си организират вещерски сборища и съвсем се вживяват. А когато това се случи, традицията повелява вещиците да бъдат 13.

3. В испаноезичните страни хората се страхуват от четвъртък 13-и.

4. За някои езически религии, числото 13 всъщност е късметлийско. Причината е, че това е и бройката пълнолуния на година.

5. Страхът от числото 13 се нарича трискайдектофобия, а от петък 13-и - параскаведекатриафобия. Ако не можете да го произнесете, значи не ви е страх достатъчно.

6. Според сп. National Geographic, повече от 80% от небостъргачите избягват да имат 13-и етаж, също както и много болници. Често в хотелите няма да откриете стая №13, а някои летища пропускат гейт №13.

7. Ако имате желание да се татуирате в САЩ в петък 13-и, трябва да знаете, че сте направили много добър избор. Голяма част от студията предлагат специални отстъпки, като традиционно, ако си татуирате числото 13, това ще ви струва $13.

8. Древните римляни също гледали на числото 13 като носещо смърт, разруха и нещастие.

9. Ако суеверни парижани организират вечеря и по стечение на обстоятелствата ще имат 13 гости, е много вероятно да наемат човек, който да прави крайната бройка 14.

10. Британско изследване показало, че макар и в петък 13-и по улиците да има по-малко коли, всъщност стават повече катастрофи, като предполагаемата причина е алкохола, който шофьорите поемат, за да приспят страховете си, свързани с този ден.

11. Най-дългият период, който може да измине, без да има петък 13-и, са 14 месеца.

12. Списание National Geographic публикува данни, според които в САЩ на всеки петък 13-и се губят между $800 и $900 милиона заради хора, които отказват да пътуват и да работят по обичайния си начин.

13. Ако искате да се предпазите от лошите поличби на петък 13-ти, трябва да направите едно от тези неща: да пипнете дърво, да кръстосате показалеца и средния си пръст, да стоите колкото се може далеч от черни котки, в никакъв случай да не поглеждате пълната луна през парче стъкло и да не хвърляте колкото се може повече сол зад себе си.

Чудесен и много късметлийски петък 13-и!

(Зн)