Вторник, 28 Януари 2020

Времето

giweather joomla moduleКрикор Азарян поставя два пъти “Албена” в пазарджишкия театър

Събота, 14 Декември 2019 12:01
Крикор Азарян Крикор Азарян

ПАЗАРДЖИК. В събота се навършват 10 години от смъртта на Крикор Азарян - големият български режисьор от арменски произход (както казваше самият той). За него си спомнихме съвсем скоро, когато от този свят си отиде любимият на поколения талантлив актьор Стефан Данаилов. И двамата са свързани с драматичния театър “Константин Величков” - през 1969-а Стефан Данаилов неведнъж е гостувал в ролята на Нягул в пиесата“Албена” на Йордан Йовков с Катя Паскалева в главната роля. А култовата постановка бе дело на големия Крикор, който също си отиде рано от този свят - на 14 декември 2009-а, на 75-годишна възраст.

С постановката на “Албена” на Йордан Йовков Азарян постави началото на нов етап в дейността на театъра след неговото одържавяване през 1969-а. Премиерата на “Албена” на 8 ноември 1969-а тържествено откри първия сезон 1969-1970 на държавния вече театър. Втората за сезона постановка - “Любов преди всичко” на Валентин Катаев, е също на Крикор Азарян, режисурата - на Николай Поляков, сценографията - на пазарджишкия художник Марин Маринов. Премиерата е на 13 декември 1969-а.

На 9 октомври 1971-а е премиерата на “Голямата печалба” на испанския писател Ектор Кинтеро. Постановката е на Крикор Азарян. Гост-сценограф е Младен Младенов, в главната роля на Илуминада влиза Ани Пенчева.

Комедията “Волпоне” на Бен Джонсън е четвъртата постановка на Азарян в Пазарджик. Премиерата е на 14 април 1973-а. Ролята на Волпоне изпълнява Иво Русев.

Едно от върховите постижения на трупата на пазарджишкия театър е “Януари” на Йордан Радичков, постановка на Крикор Азарян. Гост-сценограф е Младен Младенов. Премиерата - на 2 март 1974-а.

Режисьорът Крикор Азарян се връща при пазарджишката група едва след девет години (1983). Поставя “Мата Хари” на Недялко Йорданов. Негов помощник-режисьор е Иван Танев. Сценография и костюми - Младен Младенов. Премиерата е на 15 април 1983-а.

Последното завръщане на Азарян на пазарджишка сцена е през 1995-а. Тогава поставя за втори път “Албена” на Йордан Йовков. Ролята на Албена изпълнява Ева-Мария Радичкова, а Емил Марков съвместява две роли - на Куцар и на Нягул. Премиерата е на 27 януари 1995-а.

По този повод поместваме едно от интервютата му за „Знаме”, взето през август 2009 г. от колежката Дима Бойчева.

(Зн)