Неделя, 23 Февруари 2020

Времето

giweather joomla moduleИзложба на международното триенале “Духът на Акварела” в галерия “Доспевски”

Събота, 25 Януари 2020 09:34

ПАЗАРДЖИК. 227 произведения от експозицията на Второто международно триенале “Духът на Акварела” грейнаха в залите на художествената галерия “Станислав Доспевски”. Картините са избрани сред 370 творби на автори от 63 страни, участвали в художественото събитие. Сред тях е и творбата “Дюли” на пазарджишката художничка Петя Стойнова от екипа на галерия “Доспевски”.

Акварелите в различните категории оцени престижно международно жури с представители на Китай, Швеция, Пакистан, САЩ. България бе представена от Кирил Божков, Пламена Димитрова-Рачева и Селма Тодорова. Г-жа Тодорова проведе демонстрация с акварел.

За изложбата е издаден каталог от 420 страници.

Второто международно триенале “Духът на Акварела” се проведе от 1 до 5 юли 2019-а във Варна по проект на фондация IWS - България. Специално за събитието пристигна и продуктовият мениджър на фабриката за хартия Джузепе Прециозо. Той говори по темата за изкуството на хартията.

От 31 юли насам пътуващата изложба на творби от международното триенале вече гостува в Търговище, Севлиево, Ямбол, Сливен и Стара Загора. А от 21 януари възможност да видят творбите на майстори на акварела имат жителите и гостите на Пазарджик. След Пазарджик експозицията ще гостува в Кюстендил и в София.

Пенка МИХАЙЛОВА