Неделя, 23 Февруари 2020

Времето

giweather joomla moduleЙоги от региона чакат Шри Шри Рави Шанкар и го сравняват с Дънов

Неделя, 26 Януари 2020 09:42

ПАЗАРДЖИК-СОФИЯ. Предстоящ мастърклас по медитация с Шри Шри Рави Шанкар се превърна в събитие номер едно за мнозина, практикуващи йога, защото гостът, който ще води груповата практика на 28 и 29 януари в зала 1 на НДК, е сочен за един от духовните световни лидери в сферата на йога и медитацията. В Пазарджик и региона той има немалко последователи, а през годините негови ученици и последователи като Константин Драгов и Красимир Бенямин водеха сатсанг (така се нарича общото събиране на група и приобщаването им към знанието, включващо дихателни упражнения, йога и мъдрост), още повече съпругата на Красимир дори е родом от Пазарджик. През 2011-а известният индийски лечител Свами Джотирмая дойде в областния ни град за групова медитация и леки йога упражнения като част от турнето на програма „Изкуството да живееш”. Тя е известна с полезните техники на дишане, и е разработена именно от „антистрес гуруто” Шри Шри Рави Шанкар. Фондацията му “Изкуството да живееш” е със специален консултативен статут към ООН.

„Това е все едно в НДК да дойде да говори Петър Дънов и да не отидеш

Човек не може да пропусне подобна възможност, още повече, ако се интересува от йога. Очакваме незабравимо преживяване, на което ще научим полезни и практични техники за медитация и древна мъдрост за същността на съществуването в една изключително лека, непринудена и приятна атмосфера”, коментират запалени по източните духовни практики.

Мастъркласът по медитация носи името “Разкриване на безкрайността” и обещава да отвори практично вратите към науката на медитацията, а участниците ще имат възможност да медитират заедно с Шри Шри Рави Шанкар. Той им обещава освобождаване на напрежението, зареждане с положителни емоции и ентусиазъм, трансформиране на ума и съзнанието… Както и

да преподаде няколко ценни техники от един от най-древните ведически текстове - “Вигян Байрав”, непознати за света

Според Индийската митология, “Вигян Байрав” е запис на разговора между Шива и неговата съпруга Парвати, която, търсейки просветление, се обръща към съпруга си Шива за съвет. Той й разкрива 112 различни начина или техники, чрез които тя успешно да достигне до така търсеното и чакано просветление. В днешно време малко хора биха могли да разшифроват и разкодират древния текст “Вигян Байрав”, а още по-малко биха могли да преподават техники от него.

Шри Шри Рави Шанкар е създател на най-ефективната дихателна техника "Сударшан крия". За нея се твърди, че е променила живота на милиони хора по света, освобождавайки ги от стреса и токсините на клетъчно ниво. На санскрит "су" означава правилен, "даршан" - поглед и "крия" - пречистване, т.е. пречистване на погледа към света.

През последните 38 години Шри Шри Рави Шанкар пътува и преподава на семинари за медитация по цял свят, а чрез своята социална и хуманитрана дейност той е докоснал живота на милиони хора по цял свят. Последователите му твърдят, че той е

допринесъл положително за разрешването на световни конфликти чрез медиация и техники за медитация

Пазарджик преди десетина години също се включи в Световното хармонично дишане за мир, което започна едновременно в много градове на планетата, организирана от „Изкуството да живееш”. От международната организация инициираха и най-голямата групова медитация в Европа на Олимпийския стадион в Берлин.

А споменатият по-горе

Свами Джотирмая има основен принос за „запалването” на немалко хора от Пазарджишко

към методите на Шри Шри Рави Шанкар - сам той е ученик на големия индийски учител и хуманитарен деец. Свами Джотирмая е идвал два пъти в Пазарджик, за да покаже полезни техники на дишане, и не крие, че България е втората му родина. Втория път напълни залата на Младежкия дом още в 6 часа сутринта с желаещи да попият познанието му за комплекса от йога за тяло, дишане и ум, с които лесно чрез медитация се постига хармония. Но милиони са присъствали на неговите лечебни сесии или групови срещи за благословия, а сам той е стоял по 16 часа на крака, за да докосне всеки един от преминаващата безкрайна върволица, разказват Константин Драгов и Красимир Бенжамин. Според тях, и Шри Шри Рави Шанкар, и Свами Джотирмая обичат България и това не е клише. Може би не случайно в езика ни има около 5000 думи със санскритски корени...

„Веднъж минавахме край Панчарево и Свами Джотирмая изведнъж попита кое е това място. Когато му отговорихме, не бе изненадан, че е усетил нещо там и ни поясни, че „панча” е пет, а „рева” е хълм”, разказва по този повод Красимир Бенямин. Преди време Краси участва в

Световния фестивал на културата в Индия, когато 200 българи извиха Дунавско хоро пред 3,5-милионна публика

по време на грандиозно шоу със звездното участие на Шакира, Шаги и Брайън Адамс. Тогава „Знаме” писа, че на хорото се хванаха и трима ентусиасти от Пазарджик.

Фондацията "Изкуството да живееш", основана от Шри Шри Рави Шанкар, е една от най-големите хуманитарни организации в света. Нейният ръководител три пъти е бил номиниран за Нобелова награда за мир. Той е изградил широка мрежа от инструктори в повече от 145 страни в цял свят. Техниката на дишане "Сударшан крия" е помогнала на много болни от астма, множествена склероза, високо кръвно налягане, висок холестерол. Упражненията повишават капацитета на белите дробове, променя се нервната система, мисленето се прояснява, сърцето се отваря и силата бликва. Подобрява се дейността на мозъка и се засилва имунната система чрез процес на дълбоко пречистване от токсините.

Според Шри Шри Рави Шанкар, радостта и щастието са вътре в нас. Не е необходимо да ги търсим навън. Чрез дишането можем да осъзнаем, че те са в нас. Един от съветите му е да се усмихваме. "Усмихвайте се колкото се може по-често - съветва той. - В усмивката участват всички лицеви мускули, подобрява се оросяването на мозъка. Смехът е здраве. Усмихвайте се повече. Едно бебе се усмихва 400 пъти на ден, когато порасне - 17 пъти, а възрастните хора не се усмихват въобще."

„Знаме”