Сряда, 19 Февруари 2020

Времето

giweather joomla moduleПазарджишки пилета получиха отлични оценки, а България направи пробив

Вторник, 11 Февруари 2020 16:24
Бяхме на историческо световно орнитоложко изложение Бяхме на историческо световно орнитоложко изложение

ПОРТО. Историческо участие на родни канаровъди отвори нова страница за българската орнитология. Ако думата ви се струва пресилена, само ще отбележим, че това е едва второто явяване на България в 68-годишната история на най-престижния форум в тази сфера и първото с толкова много български птици - цели 7, на трима развъждачи - Ангел Янков от Пазарджик и варненците Ивелин Петров и Дамян Желев.

„Представихме фигурно-стойкови пилета. Ланкашири, бордери, глостери и червени липохромни. Тази година участието бе рекордно - близо 24 хиляди птици. Изложението беше в огромна изложбена зала в община Матусинхос. Съдийството се вмести в два дни, а съдиите бяха 80, разказа пред „Знаме” Ивелин Петров. Имаше доста декласирани птиченца, имаше и починали, за съжаление…

Но нашите бяха бодри и свежи, все едно въобще не бяха пропътували 4000 км дотамПътувахме заедно с колеги от Румъния, нощувахме в Италия, после в Испания, в Барселона, но канарите бяха обгрижени като пътници в първа класа”, допълва варненецът, който се грижел и за пилетата на съгражданина ни Янков. Ивелин Петров спечелил престижните 90 точки с ланкашир, а златни оценки с 89 и 88 точки получили съответно Дамян Желев и Ангел Янков.

„Изключително щастлив и горд съм, че получихме такова международно признание, в частност и аз. Това е голямо постижение, защото четирима съдии оценяват от-до всяка една птица перце по перце”, не крие вълнението си Ангел Янков, горд от представянето на своите червени липохромни и ланкаширски „португалци”. „Участието ни

стана причина България да бъде приета за пълноправен член на Световната орнитоложка организация (COM)

и да участва в конгреса в Порто, който се проведе паралелно с изложението”, казва съгражданинът ни. Колегата му Петров допълва, че на конгреса за членове сега били приети и Чили, Египет и Коста Рика. „Това е историческо участие за България. Говорих с президента на COM Карлос Фернандо Рамоа и той обеща да разговаря с нашия президент Румен Радев и с представители на правителството за облекчаване на формалностите при получаване на ветеринарни документи за преминаване на птици през границата”, пояснява Петров. „Всяка държава има свой режим - либерален или строг, в това отношение. В Порто обаче имаше изложени и диви птици, и такива, които у нас са забранени за отглеждане.”

Сега усилията на българите са насочени към приемането ни в Световната съдийска орнитоложка организация (OMG), защото към момента нямаме международен съдия.

С това участие Ангел Янков, считан за

доайен на съвременното канаровъдство не само в Пазарджик, а и в България, направи „Голям шлем”

В края на миналата година той направи национален рекорд по спечелени медали, след като участва с цели шест колекции на националната изложба за фигурно-стойкови канари и спечели 5 златни медала.

В средата на януари в местността Ливадите край Пазарджик се проведе национална изложба за певчески канари, а там организацията бе поверена основно на Янков. Призовата тройка запълниха клубовете „Одесос” (Варна), „Пълдин” (Пловдив) и пазарджишкият БНКФСК (абревиатурата на Български национален клуб за фигурно-стойкови канари). Организаторът-доайен обаче бе в настроение, защото непосредствено преди това категорично спечели и регионалната изложба на Национална асоциация канари „Орфей” (НАКО), проведена в Пазарджик. Съдиите Иван Петричев от Пазарджик и Александър Делчев от Пловдив дадоха златото на негово пиле с категорична преднина от 10 точки в пеенето пред птицата на Стефан Стефанов и на Николай Личев. Освен това Янков спечели златото и в класа за тембър.

„От 1961 година ги люпя тези пилета и не съм спрял. Помагам на младите, като давам и съвети, и птици, без да искам пари. Радвам се, че и в Пазарджик има ентусиасти с отлични птици като Марко Марков и Димчо Димитров”, казва Янков, който е председател на националните клубове за фигурно-стойкови канари и НАКО. Той се надява това участие да се превърне в традиция за българските орнитолози и да доказваме класата на своите птици. А защо не и час по-скоро да получим световно признание на българската порода „Орфей”?

Тодор ГРОЗДЕВ