Вторник, 31 Март 2020

Времето

giweather joomla module

Награденият със „Златна значка” арх. Петко Петков: За 80 години само на трима не угодих, но съвестта ми е чиста!

Неделя, 22 Март 2020 12:15

 

Благодарността на хората е най-голямата ми награда, казва 80-годишният архитект.

ПАЗАРДЖИК. Съюзът на архитектите в България отличи със „Златна значка”  арх. Петко Петков послучай неговата 80-годишнина, както и за приноса му за утвърждаване на престижната професия. Наградата му бе връчена от колегите на архитектурното събрание за определяне на най-добрите сгради и проекти за 2019 година.

- Не очаквах високото отличие, но признанието за дейността ми като архитект ме развълнува и зарадва – заяви за „Знаме” арх. Петков. – Мисля, че наградата е заслужена за многогодишния ми труд в нелеката професия на архитект в община Пазарджик.

Всъщност за арх. Петков обаче най-скъпата награда е благодарността на хората за това, че е сбъдвал техни мечти, най-честите от които били да имат свой дом. - И днес, след толкова време, ме срещат хора, които съм позабравил. Те ми казват: „Благодаря Ви! Навремето ми помогнахте да си построя къща. Сега аз искам да Ви бъда полезен, ако имате нужда от нещо.” Тези затрогващи слова съм ги чувал поне 15 пъти, че и повече – развълнуван коментира архитектът награждаването си. И спомена още един епизод. Веднъж двама мъже, влизайки в общината, го видели и единият казал: „Това е архитектът, който не „кълве”. Какво по-голямо доказателство и награда за това, че си е свършил съвестно и честно работата?

- Откритостта и професионализмът не могат един без друг. А аз компромиси със съвестта си никога не съм правил. Днес това ми дава самочувствие и удовлетвореност за добре свършена работа. Вярвам, че моите съграждани ме помнят с добро заради коректността към тях при решаването на строителните им проблеми. Само на трима човека, чиито имена добре помня, не можах да угодя. Защото не си позволих да престъпя законовите разпоредби – казва арх. Петко Петков. В живота той е сбъднал много свои желания и мечти, но днес има една голяма – да дочака внучета. Двете му дъщери и семействата им от години живеят в Германия. По-малката е наследила професията на баща си, сестра й е заложила на икономическите науки. Арх. Петков и съпругата му често ходели на гости, но сега заради коронавируса нещата са по-различни. „Такъв е животът”, вдига рамене арх. Петков. И е убеден, че хубавото предстои.

Ана МАТЕВА