Вторник, 31 Март 2020

Времето

giweather joomla module

Невена припомня забравеното изкуство на ръкоделието

Вторник, 24 Март 2020 18:46

На страницата си във Фейсбук родената в Пазарджик световноизвестна дизайнерка Невена Николова също призовава да си останем вкъщи. Освен това дава интересна идея с какво да запълним повечето свободно време. Ето поста й:
Мили приятели,
Живеем в безпрецедентни времена, с объркани мисли и разтревожени сърца. Действителността ни се промени рязко, духът ни се лута, а телата ни реагират съответно.
И както дисциплината в нашата физическu социална изолация сега е по-важна от всичко останало, така умът и душата ни повече от всякога имат нужда от своята храна. Хубавата книга, красивата музика и най-вече истинският (дори дистанционен) разговор с мекота и грижа към другите са от изключително значение в тези неспокойни дни.
А аз искам да припомня и забравеното изкуство на ръкоделието, и изобщо заниманията с ръцете ни. Щастливи са и сме тези, които можем да ги ползваме, за да свирим на музикален инструмент. Но е време да си спомним и за всички оставени в миналото хобита, всички недовършени рисунки, радостните часове с ножица и хартия, игла и конец, четка или прежда.
Щастието от съзиданието е доказано мощен лек срещу тъгата и тревогата, и доказано развива и нашите мозъци чрез движенията на пръстите ни. Така наречената арт терапия, висш акт на себеизразяване и себеопознаване, може точно сега да ни донесе нечакван дар на известно спокойствие, и със сигурност поне малко осмисляне на дългите дни вкъщи.
Нашите поколения са едни от последните, които се учеха от майки, баби, кръжоци и читалища да ползват ръцете си, за да творят. В тези особени времена на безвремие може би е дошъл моментът да опитаме дори и малко да възродим тези забравени занимания и заради себе си, и заради нашите деца. И кой знае, може би това творчество ще остане в живота ни и после, когато се завърне нормалността. И безценно с добрия си заряд, ще украси домовете и офисите ни с особено светла емоция и красота - тази, излязла изпод собствените ни ръце.

(Зн)