Top Panel
Неделя, 17 Ноември 2019

Времето

giweather joomla module

Наш бизнесмен плати клип на Васил Найденов и уреди царския вагон

Четвъртък, 07 Ноември 2019 12:12
инж. Емил Йончев инж. Емил Йончев

СОФИЯ-СЕПТЕМВРИ. Новият клип на Васил Найденов „На случайна гара” вече се завъртя по интернет и телевизията, заснет от известния режисьор Иван Ничев. Музиката на хита е на Стефан Димитров, текстът е дело на Иван Тенев и Александър Петров, а аранжор е Пламен Велинов. Зрителите се потапят в обстановката на царския вагон, чийто интериор е решен с оригинален махагон, кадифе, копринен плюш, персийски килими, кристални полилеи и огледала, майсенски порцелан и позлатени гербове на царската фамилия… Песента е към филма на режисьора Иван Ничев “Можеш ли да убиваш”, който се завъртя по кината през март тази година. Лентата разказва за седем млади мъже от Видин, които искат да станат рейнджъри, за да се спасят от мизерния си начин на живот.Всъщност финансирането на клипа е дело на изпълнителния директор на „Коловаг” АД инж. Емил Йончев, който уредил и царските вагони.

„Стана случайно. С Иван Тенев се срещнахме на откриването на паметника на Борис Христов пред Съдебната палата (бел. ред. инж. Йончев осигури парите и за паметника на великия бас, стажувал в пазарджишкия съд, изработен от Георги Чапкънов). Той ме попита дали мога да уредя снимки в царския вагон. По принцип няколко са царските вагони. Съхраняват се в специално депо РЕМИЗ в София, коментира инж. Йончев пред „Знаме”. Той си спомня, че царският вагон на цар Борис са го преустройвали в Септември още през 1990 година или по-рано. „От 80 км/ч го направихме на 140 км/ч,

аз лично конструирах изменението в окачването, което позволяваше вдигането на по-високата скорост

на царския вагон. И съм треперил цели три дни, докато отиде генералният директор с вагона до Париж, защото всичко става. И на четвъртия ден си отдъхнах. Съдействах им в РЕМИЗ в София. Там направиха снимки, заснеха клипа и по „Витошка”, като тръгнаха от „Света Неделя” до фонтаните, където е къщата на Богдана Карадочева и Стефан Димитров. Стана много хубав клип. Някои момичета от нашия завод отидоха там и също участваха в клипа, а аз съм доволен, че помогнах това да се случи”, допълва изпълнителният директор на „Коловаг”. Той платил и на снимачния екип, и на БДЖ за ползването на царските вагони.

Вагон-салоните и специализираните вагони от "Корона експрес"

са били предназначени за официалните пътувания на цар Борис III и неговото семейство. Те са с разнообразно функционално предназначение. Трите вагон-салони от композицията с номера 050, 051 и 052 са съответно за цар Борис III, царица Йоанна и принц Кирил. Произведени са през 1938-1939 година в Германия. Във всеки един от тях има апартамент, спални кабини и баня. С луксозното си обзавеждане и съвършени за времето си динамично-ходови качества, те осигуряват висок комфорт при пътуването. За клипа първоначално бил уреден вагонът на цар Борис ІІІ. Той разполага с 1 служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 легла, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ санитарен възел, салон с 11 места за срещи, съвещания и хранене и склад. Той обаче се оказал тесен и така в клипа бил увековечен вагон-салон 057-8 - най-големият салон от „Корона”. Той е построен в Дряново - България през 1957 година по чертежи и конструктивни параметри на фирмата „Линке-Хофман Верке”-Германия. Има офис, салон с 24 места и салон с 16 места

„Тодор Живков също имаше собствен влак - „Витоша”

И той бе произведен в Германия, но в ГДР. Вагоните на цар Борис и на цар Фердинанд са правени в Гьорлиц, както и в Залцгитер и Брауншвайг. Ходил съм там на посещение и помня, че германците се държаха високомерно в началото, но след като ни поканиха в музея и на една от снимките видяхме Фердинанд, поканен на сватба на техния конфюрст, разбраха откъде съм. И се започнаха едни прегръдки”, спомня си инж. Йончев.

Тодор ГРОЗДЕВ