Сряда, 29 Януари 2020

Времето

giweather joomla module

Откриват фотоизложбата "Реката"

Петък, 08 Ноември 2019 13:27

 

В създаването на ленд арт инсталации по брега на Марица участваха и пазарджишки изявени артисти

ПЛОВДИВ. В 18 часа на 8 ноември, в арт галерия Пловдивски културен институт, ще бъде открита фотоизложбата „Реката“, която проследява артистичните интервенции по брега на Марица по време на едноименния проект, реализиран от Младежкия дом в Пазарджик.

Пресъздадена е работата на български, гръцки и турски младежи и творци в ленд арт по Марица под менторството на известната великотърновска арт група „Дупини“. В създаването на ленд арт инсталациите участваха пловдивски и пазарджишки изявени артисти.

Чрез модерното изкуство в синхрон с природата творците правят крачка в посока на културното сближаване и засилване на чувството за принадлежност към европейската култура.

Мобилната фотоизложба представя резултата от цялата дейност по проекта от градовете Пазарджик и Пловдив. Фотограф е Величка Тодорова (AFIAP) с творчески псевдоним viliss.

Тя е родена в Пазарджик. Проявява интерес към фотографията и снима със Смяна 8 още от основното училище. През последните 13 години интересът към фотографията преминава на друго ниво и всяка свободна минута е отдадена на нея. Участия, изяви, награди в конкурси и изложби, самостоятелни авторски изложби, жури във фотоконкурси.

Член на УС на Фотографска Академия “Янка Кюркчиева” и артист на Международна федерация за фотографско изкуство FIAP. 

Проектът е на Младежкия дом в нашия град, съфинансиран е от Община Пазарджик. Освен това е част от програмата на Пловдив - европейска столица на културата 2019.

(Зн)