Top Panel
Неделя, 08 Декември 2019

Времето

giweather joomla module

Д-р Иван Колчаков: Българинът плаща двойно повече за отрови отколкото за лекарства

Сряда, 13 Ноември 2019 09:40
Д-р Иван Колчаков: Българинът плаща двойно повече за отрови отколкото за лекарства Здраве.нет

Двойно повече плаща българинът, за да се трови, отколкото за лекарства. Това заяви бившият кмет на Пазарджик д-р Иван Колчаков.

Не мащабите са най-важни за успешния модел на развитие на частните болници. Това заяви д-р Колчаков в качеството си на член на ръководството на УМБАЛ "Софиямед" в презентацията си на конференцията „Иновации и добри практики“, която се състоя вчера.

Той подчерта, че „Софиямед“ е най-голямата група лечебни заведения, която се състои от 6 болници и още толкова ДКЦ. По думите му, за да се постигне успех, има три важни стъпки, които да бъдат правени непрекъснато.

„Едно от най-важните неща е изграждането на добрата материална база. При една част от държавните здравни заведения материалната база е много лоша и това не е критика. Това е болезнено, защото всички ние ползваме и държавните здравни заведения – т.е. това е ролята на държавата и общините да инвестират в своята собственост. Когато се изгражда материална база трябва да се прави най-доброто възможно към момента“, каза д-р Колчаков. Втората стъпка е оборудването. Сградите и оборудването не са най-важното обаче, смята лекторът. „Най-важното са хората, които трябва да бъдат намирани и развивани. Не можем да не бъдем благодарни и на големите публични здравни заведения. Ние крадем специалисти, в добрия смисъл на думата. Ние образно казано прибираме и добри, водещи наши специалисти и от чужбина", каза бившият депутат и областен управител.

Д-р Колчаков беше категоричен, че трябва да се инвестира много в здравеопазването. „В ЕС процентът от БВП се движи между 8 и 9. У нас е 4,5. Не говорим за пари, а за дял от БВП. Той е показателен за всяка политика къде е нейното място. В Европа здравеопазването е на едно първите места по приоритети, в България мястото му е третостепенно. Затова, когато някой в България каже, че се отделят достатъчно пари за здраве у нас, или е некомпетентен, или е циник“, каза д-р Колчаков.

Той допълни, че замисълът на здравната реформа от 1999 г. е бил от 6% да се вдига постепенно до 12 за няколко години, докато тя от повече от 10 години е едва 8% и няма изгледи да се качва повече. Вместо да плащат по-високи здравни вноски, българите правели рекордни разходи за тютюн и алкохол. По негови сметки по официални данни 4,5 млрд. лв. се дават само за цигари всяка година.

„Ние сме единствената нация в света, която дава повече пари за цигари отколкото за здраве. Като прибавите и алкохола, даваме два пъти повече пари, за да се трови, отколкото за лечение", заяви бившият пазарджишки кмет в периода 1999-2002 г.

(Зн)