Сряда, 29 Януари 2020

Времето

giweather joomla module

Стоян Цанев - художникът, който говореше без думи и рисуваше без образи

Петък, 15 Ноември 2019 10:29
Стоян Цанев Стоян Цанев

ПАЗАРДЖИК. Наскоро в арт галерия “Боев” бе открита изложба графика на художника Стоян Цанев, който тази година си отиде от този свят. В експозицията са представени 75 творби от личната колекция на галериста Огнян Боев. Събитието събра тесен кръг негови приятели и ценители на изкуството му. В галерията Стоян Цанев е имал две самостоятелни изложби и една съвместна с художника Милко Божков..

За тайната” изложба на родения през 1946-а Стоян Цанев и приятелството между художник и галерист-колекционер разказа пред наша репортерка Огнян Боев:

- Стоян Цанев е един от водещите български художници в областта на графиката и живописта, работи и керамика. С автора ни свързва над 10-годишно приятелство. Гостували сме с колеги в къщата му в бургаското село Лъка, в която има ателие и малка галерия. Там той живя и твори през последните години от живота си. През годините положих доста усилия да склоня художника с труден характер да открие първата си изложба в галерия “Боев” през 2011-а. Щастлив съм, че ме допусна до себе си и да се докосна до професионализма на високо художествено ниво. Само начетен, интелигентен и добър човек като него може да създава

истинско изкуство

В изложбата представих 75 графики от личната ми колекция специално за приятели и ценители на творчеството на Стоян Цанев. С този жест в най-тесен кръг си спомнихме за близкия човек и почетохме паметта му. Няма нищо тайно в събитието. Липсва ни и с изложбата искаме да поддържаме духа му жив, ако ни гледа отгоре.

Експозицията проследява хронологията на творческия път на художника от най-ранната му работа от 1976-а до последната през 2007-а. Сбирката ми съдържа 92 графики, събирани над 10 години откъде ли не. Някои от тях са лично дарение от художника. Има и негови картини, представени ми от Никола Манев и от сина на Цанев.

Със сигурност най-голямата част от творбите на Цанев са в Пазарджик. Най-богата е колекцията на Аврам Фархи. Той притежава уникалната керамика “Лунен календар”, включена в книгата “120 години организиран живот”. Сред щастливците сме още моя милост, Хари Харалампиев, Панайот Ляков и д-р Попов.

Картините в сбирката красят къщата ми в Мокрище -

бъдеща картинна галерия

Ще продължа да я допълвам, от нея нищо не се продава. Бизнесмени пожелаха да купят за сериозна сума цялата графична колекция, но това няма как да се случи. Защото не меря изкуството с пари и няма да предам приятеля си никога.

В графиките на Стоян Цанев в изложбата важно място се пада на фигурите и цветовете, даващи сила на изображението. На зрителя е нужна подготовка, за да осмисли посланието на модерното изкуство. Защото за картината думите са излишни. Всяка багра, чертичка, точка от творбата имат смисъл. Достатъчно е да ги почувстваш с душата и сърцето си. За тях са използвани най-трудните графични техники - офорт, верниму, литография, акватинта, сериграфия с коректна информация колко екземпляра са отпечатани. И нито един повече. Ако в един от ъглите пише 1/20, значи те са точно 20 - нещо важно за колекционерите и желаещите да си купят отпечатка-оригинал.

Да притежаваш картини от приятели е истинско богатство. А да им се наслаждаваш със сутрешното си кафе

прави деня ти по-усмихнат

През март догодина, по покана на художника Пламен Моновски, ще покажа графичната си колекция в пространството за изкуство към Художествената галерия в Плевен. Една от последните изложби графика на Стоян Цанев бе открита през септември в Художествената галерия в Добрич. В експозицията са представени 66 работи от фонда на галерията-домакин, на Варна и Силистра.

Художникът Стоян Цанев завършва Художествената академия в полската столица Варшава (1973) при проф.Анджей Руджински. Още като студент се изявява в живописта и керамиката. Същата година (1973) се връща в родния Бургас и творчеството му е забелязано от ценителите на изкуството. Открива над 40 самостоятелни изложби във Виена, Париж, Осло, Торонто, Москва, София, Варна, Бургас и в други градове. Само в Япония експозициите му са осем, а негови творби, заедно с произведения на Румен Скорчев, са включени в японско издание в два тома, посветено на историята на графиката.

Негови творби са част от световни художествени колекции - “Арт Диалог” в Париж, в музеите за изящно изкуство във Финландия и Москва, модерно изкуство в Индия и Норвегия, в национални галерии по света и у нас, собственост са на множество частни сбирки.

Художникът е носител на повече от 20 отличия от международни биеналета за графика и живопис. Изкуствоведката Даниела Чукова-Маркова написа: “Стоян Цанев говореше без думи и рисуваше без образи”.

Галерия “Боев” ще зарадва ценителите с творби на софийския художник Живко Мутафчиев. Изложбата ще бъде открита на 14 ноември, уточни галеристът Огнян Боев.

Пенка МИХАЙЛОВА