Top Panel
Четвъртък, 05 Декември 2019

Времето

giweather joomla module

Движението по жп линията София - Пловдив бе възстановено

Петък, 09 Май 2014 03:00
Рано сутринта вчера движението по жп линиите бе възстановено. Преминаването по тази от Пловдив за София стана възможно още в 22.40 часа в сряда. А линията от София за Пловдив, на която беше тежката катастрофа, бе отворена за движение в 5.25 часа в четвъртък. Това съобщиха от пресцентъра на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).
Сутринта, в отсечката на инцидента, влаковете се движеха само по едната линия и то с ограничение на скоростта от 10 километра в час. Захранването по другата бе прекъснато, тъй като дерайлиралият влак е пречупил два от електрическите стълбове.
Трагедията се разигра около 16.45 часа в сряда, когато пътнически влак и камион се блъснаха. След като излязъл от Вагонноремонтния завод в Септември, където товарил вагонни оси, тежкотоварният автомобил пресекъл неправилно жп прелеза.
в индустриалната зона преди гара Септември. Макар на съоръжението да няма бариера, той е снабден с редовно задействана автоматична звуково-светлинна сигнализация, както е на много места в Европа.
Водачът на ТИР-а обаче не ги спазил. Пренебрегнал и сигналите на влака, подадени от машиниста. Двайсетина секунди преди удара железничарят видял неподвижния камион върху релсите. Въпреки че се движел с ниска скорост - около 80 километра в час, нямал достатъчно време да спре. Последвал сблъсък, след който пътническата мотриса влачила тежкото возило близо 150 метра.
Накрая жп композицията излязла от релсите, вагоните се ударили в близките електрически стълбове, а камионът се разцепил на две.
Пострадали шестима души, включително водачът на камиона. Всички са откарани в областната болница в Пазарджик.
Влакът бил обслужван от тривагонна електрическа мотриса Дезиро. Пътувал по маршрута от София за Пловдив. Някои от стоманобетоновите тръби, които ТИР-ът е превозвал, са забили в прозорците на дерайлиралия влак и причинили наранявания на пътниците. А, според очевидци, работещи във Вагоноремонтния завод в Септември също са видели приближаващия се влак и са се опитали да предупредят водача.
Служителите от Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пазарджик са извършили аварийно-спасителни действия - рязане и отстраняване на останки от камиона из под влака.
Районът в междугарието Белово - Септември бе отцепен в 16.45 часа, веднага след инцидента, и остана затворен до приключването на всички процесуални действия и до качването на мотрисата обратно на релсовия път. Дежурна група на Районно управление "Транспортна полиция"-Пловдив е извършила огледа.
БДЖ организира извозването с автобуси на пътниците от влаковете, които пътуват между София и Пловдив, в участъка между гарите Белово и Пазарджик. Пътуващи към по-далечни дестинации влакове, които обичайно по график преминават през гара Септември, бяха пренасочвани по обиколния маршрут през Карлово.
Останалите пътници от дерайлиралата мотриса също бяха извозени с автобуси. Те също се оказаха в капан, тъй като,
в района на Цалапица, пътят Пазарджик - Пловдив също бе затворен заради тежка автомобилна катастрофа.
На мястото на инцидента бяха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев, заместник-изпълнителният директор на Холдинг БДЖ ЕАД инж. Чавдар Трендафилов, генералният директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" инж. Милчо Ламбрев, заместник-генералният директор инж. Златин Крумов, главният ревизор по безопасността инж. Бисер Минчев.
Ръководствата на Холдинг БДЖ ЕАД и НКЖИ призоваваха водачите на пътни превозни средства да спазват правилата за движение по пътищата. Всяко своеволие и преминаване при спуснати бариери или звукова и светлинна сигнализации, показващи приближаването на влак, е риск за живота на водачите и на техните спътници. Инциденти от този род също така нарушават графика за движение на влаковете и предизвикват значителни икономически загуби за НК ЖИ и железопътните оператори, посочват още оттам. През миналата година е имало тридесет и един подобни случая с четирима загинали. През злополучния прелез пък всекиденевно преминават десетки тежкотоварни автомобили, но досега не е имало катастрофи от този род.
Катя ФИЛИПОВА