Неделя, 29 Март 2020

Времето

giweather joomla module

Пазарджик посреща Барселона с „Мерак”

Вторник, 09 Юли 2019 13:54

Обмяна на хора и красиви емоции ни чакат на Острова и в Црънча

Най-младата танцова школа в Пазарджик се казва „Мерак”. Стотина момичета, а отскоро и момчета, тропат хора от понеделник до четвъртък във Военния клуб в областния град или в читалището в Црънча. Сега обаче атмосферата е с по-особен заряд, защото в „Мерак” очакват идването на 25 испанци от Барселона, за да ги завъртят във вихъра на танца. А чрез танца - да завъртят и културния обмен между областния ни град и Каталуния. За целта ателиета в парк „Острова” и в Црънча ще очакват всеки желаещ да погледа и ако реши, да се хване на хорото или да потропва в такт на чуждоземските ритми. Ателие и съвместни спектакли очакват зрителите - евентуални участници.

Да танцуваме с МЕРАК и ESBART DANSOT”,

призовават от танцова формация „Мерак”. Играта на думи в слогана само подсказва, че голямото игране тепърва предстои. Завесата открехва създателката на школата Румяна Костадинова. Тя е дипломиран филолог и икономист, учила е икономика в Нант, а покрай „френската връзка” е и сомелиер, работила и като туроператор, изкачила стълбицата до външно търговски директор… Но особено обича да танцува.

„Исках да намеря място в Пазарджик, където да играя хоро. Ходих на няколко места, но навсякъде видях едно и също.

На новодошлите им се взимат парите и ги слагат на опашката

Те трябва да гледат и да се учат, а ако нещо не са разбрали, следва репликата: „Ще го гледаш в интернет!”. И повярвайте ми, това не е единичен случай. Затова реших, че аз ще направя школата, в която нещата ще се случват по друг начин, а новите няма да стоят в периферията. Нито в групата ще има отделни „групички”. Защото идеята и магията на танца е не да разделя, а да обединява, да носи послание и удоволствие, и да зарежда с любов. Това е нужно, за да отърсим калта от ежедневието, а същото са правели и нашите предци, когато са се хващали на мегдана, без значение бедняк ли стои до богатия”, казва Румяна.Каталунците са нейни приятели от периода,

когато живяла (и танцувала) в Барселона

Културното събитие се прави съвместно с община Пазарджик, а за да се случи помогнали и други. От една фирма подали ръка, а един хотел им предоставил място за репетиции. Инициативата за културен обмен се реализира с подкрепата и на Академия "Музите", и на читалище "Просвета - 1922" - с. Црънча.

Ателието за съвместните танци е от 19:30 часа на 11 юли (четвъртък) на Острова, където всички желаещи ще могат да научат по няколко български и каталунски фолклорни танца. От 19:30 часа и от 11 часа съответно на 12 и 13 юли в Пазарджик и в Црънча пък са двата съвместни спектакъла, озаглавени „Пазарджик посреща Барселона” и „Добре дошли в Црънча”.

„Подготвили сме обиколка за нашите гости из забележителностите в района. Ще отидем и до Европейската столица на културата Пловдив. Разбира се, наред с всичко, няма да пропуснем и частната пивоварна в Ивайло, защото приятелите ни обичат крафт бирата”, смее се ръководителката на школата. Планирано е гостуване на пазарджишката танцова формация в Каталуния, където също ще се проведат няколко съвместни спектакъла.

Румяна е доволна, защото постоянно идват нови хора, които искат да се научат да танцуват. Някои искат само да им покажат как да играят право хоро за сватбата на приятел. И остават.

„Не им показваме танца само механично. Чистата технология върви с естеството на танца на фона на традицията, символиката, историята в шестте фолклорни области, усмихва се Румяна. После съвсем сериозно добавя: „Можеше да заведа момичетата и момчетата на фестивал, което не е никакъв проблем. Но мисля, че обменът на танци и емоции е по-удачен. С това искаме не просто да се включим в афиша, а да заявим, че искаме да сме част от местната културна общност. Не съм някой, който гони амбицията си и прави и струва нещо да стане точно така. Просто се забавлявам. И обичам това, което правя”.

Тодор ГРОЗДЕВ