Четвъртък, 23 Януари 2020

Времето

giweather joomla moduleДесети ноември - 30 години едно голямо чакане

Неделя, 10 Ноември 2019 08:41

Пазарджик даде облика на СДС, а той се оказа празен облак

В неделя се навършват 30 години от паметния Десети ноември 1989-а. Годината, която се оказа преломна и за Берлинската стена, и за Желязната завеса. Пазарджик даде облика на СДС, но той се оказа празен облак. Чаканият оплодителен дъжд така и не дойде. Или поне не по начина, който очаквахме с големите надежди тогава. И днес отново мерим с крачки нескончаемия преход. С крачки и години - нашите и на най-скъпите ни хора. Някои от хората не го дочакаха. Мерим се и с останалите бивши соцдържави. И разликата никак, ама никак, не е в наша полза...

А преди 30 години цялата страна с изумление научи, че Тодор Живков е свален от власт. Подал си оставката, но сякаш едва на трибуната на Ноемврийския пленум той разбра, че вече не е Първият, че вече е никой… Не можехме да повярваме и ние, които гледахме телевизия и слушахме радио.

Но бързо стана ясно, че за България започва нов живот, народът тръгва по нов път, пътят на демокрацията, който ще ни отведе на Запад и ще ни превърне в една Швейцария на Балканите.

И започна преходът на България към Демокрация и Пазарна икономика. Тръгна и още крачи по този път… който се оказа трънлив и безкраен за мнозина.

В съграждането на щастливата България, естествено, се вляха и напористи представители на Пазарджик, поели своя път към голямата политика -

Стоян Ганев, Емил Кошлуков, Георги А.Спасов… Че и тогавашното лице на СДС и демокрацията Лияна Панделиева…

В тези промени активно се включи и единственият дисидент в България - Илия Минев от Септември, прекарал в българските затвори и лагери 33 години - световен рекорд, за жалост трагичен. С Илия Минев бяха и неговите верни съмишленици. Верни, но за малко. Защото скоро след това Минев бе изолиран и изоставен от съратниците си,

за да остане болен и в мизерия в родната си къща, сам със спомените, мечтите, идеалите и разочарованията…

Едва ли е очаквал точно такава съдба да го сполети след дългите години по затворите. Едва ли е допускал, че от мечтата му няма да остане и помен…

Впрочем тази мечта се осъществи, но не за Илия Минев и другите като него… Бившият вицепремиер, външен министър и депутат Стоян Ганев например, лека му пръст, стана българинът, заемал най-висока длъжност в Организацията на обединените нации. Макар злите езици да разказваха как не поназнайва английския и отговаря с лаконични фрази. В България пък партийният лидер на Обединения демократичен център (преименуван в Обединен християндемократически съюз и един от водачите на СДС, коментираше, че има бизнес с „ейпрънс”, което значи престилки.

Емил Кошлуков пък има да дослужва

През 1989 година съгражданинът ни Кошлуков основа Независимо студентско дружество, а по-късно учреди Федерацията на независимите студентски дружества и стана неин координационен секретар. Участва в Националната кръгла маса през 1990-а като делегат от СДС, а сега е генерален директор на БНТ и пет пари не дава на упреците, че е бил агент на ДС. „Знаме” преди време писа, че Кошлуков има да дослужва, давайки трибуна на бившия началник на Военното окръжие в Пазарджик подп.Христо Маргов. Подп. Маргов се аргументира защо депутатът от НДСВ и основател на партията „Новото време” Кошлуков трябва да изпълни дълга си към родината. Това му каза и Слави в шоуто си, когато прочете вестник „Знаме”.

Покойният Георги А.Спасов също беше участник в Кръглата маса и основател на СДС

Издигна се до директор на вестник „Демокрация”. Роденият в Синитово поет и бивш директор на Окръжния пионерски дом в Пазарджик бе наш колега и работеше в „Септемврийско знаме“, впоследствие стана говорител на СДС, депутат в Седмото велико народно събрание и съветник на президента Желю Желев.

Лияна Панделиева красеше плакатите на СДС "45 години стигат",

пробва се и в политиката, а години по-късно мина на другия бряг и представяше из страната лявата "Коалиция за България", твърдейки, че е бягала от комунистите в СДС.

За Пламен Хайдуков от Огняново, един от съратниците на Илия Минев, всички тези хора не са идеалисти.

„От кръга на бай Илия, Бог да го прости, живи останахме няколко човека. А от Пазарджишко само аз и Ангел Георгиев от Септември, който сега живее в Мирянци и се занимава със земеделие и скотовъдство.

Стоян Ганев, лека му пръст, си гледаше интереса. Също и останалите, влезли в голямата политика. За изолацията на бай Илия обаче помогна много и Румяна Узунова от „Свободна Европа”. Видя се, че дружеството се разраства и умишлено бе разцепено и с фалшиво пълномощно бе преместена регистрацията му в София. Самият бай Илия рухна, след като починаха и синът му, и жена му… От 1996-а до 2000-а бе в старческия дом в Пазарджик. Свидетел съм как съпругата на Панайот Ляков, който тогава оглавяваше СДС-Пазарджик, го переше и му носеше домашно приготвено ядене…”, казва Хайдуков. И припомня как на 16 янyари 1988-а в гp. Септември е създадена

пъpвата опозиционна оpганизация по времето на социализма

Тогава Илия Минев учредява Независимото дружество за защита правата на човека. Тогава Минев и съратниците му излизат с открито писмо-апел от български радетели - дългогодишни затворници за човешки права. Доколко през годините бяха спазвани тези права е съвсем друга и дълга тема.

„Кръглата маса бе една измама, а истинските дисиденти така и не седнаха на закуската при президента на Франция Франсоа Митеран”, казва Хайдуков. Преди време „Знаме” писа, за един любопитен факт. Братовчедът на Хайдуков от Синитово, известен като бай Иван Милионера, облякъл цялото СДС. „Те нямаха пари за костюми и бай Иван ги облече. Бабата на бай Иван Иванов е сестра на нашия прадядо. Като спечелиха властта хората на Филип, бай Иван отиде в ЦУМ и им накупи костюми. И Желю Желев облече точно преди клетвата”, казва Хайдуков. Същото обаче правим и ние през тези 30 години. Обличаме управляващите с нови дрехи. От вълната, която стрижат от нас. Но може би така ни харесва.

Тодор ГРОЗДЕВ