Сряда, 29 Януари 2020

Времето

giweather joomla module

Д-р Илиян Траянов: Обидно е да се хвърля такова петно върху болницата

Понеделник, 18 Ноември 2019 10:48

 

ПАЗАРДЖИК. Никой в Областната болница не е безразличен към случващото се. Потърсихме за мнение д-р Илиян Траянов - началник на акушеро-гинекологичното отделение. Той е един от младите лекари в най-голямото здравно заведение, а преди по-малко от месец получи специална награда от Българския лекарски съюз (БЛС) за това, че заедно с колегите си спаси родилка с амниотична емболия и ДИК синдром - сложен и рядък случай.

- Ако има някакви нарушения, те могат много лесно да се установят

и виновните да се накажат - обясни по повод последните събития д-р Траянов. - Става ли дума за диабет, каквото е основното заболяване на д-р Вълчев, съществуват достатъчно механизми и изследвания, за да се види дори откога датира болестта. Освен това, съпътстващите заболявания винаги се разглеждат заедно с основното, а не сами за себе си.

За мен е обидно да се хвърля такова петно върху цялата болница. И то по подобен начин, категоричен е младият лекар.

- Да се внушава например, че

за да си човек с увреждания, едва ли не трябва да си жив труп

От години се говори, че хората с увреждания трябва да се интегрират, че работодателите трябва да ги назначават на работа, което, ако не греша, дори е залегнало в един от новите нормативни текстове. За тези хора по света се организират параолимпийски игри, а у нас питат пред камера: "Защо не си в инвалидна количка?" и "Защо не се придвижваш с линейка?".

Операцията на тазобедрената става е доста тежка, продължава 5 часа. След нея има ранни, има и късни усложнения. Анди Мъри обаче бил с такава, чухме в репортажа. То и Боян Петров беше с диабет и катереше осемхилядници, но примерът не е доказателство. Медиите трябва да са мотиватори за хората с увреждания, да им показват, че могат да живеят пълноценно, да ги подкрепят, а не да ги заклеймяват.

Освен това,

не може просто да хвърлиш нещо в обществото

Трябва да направиш необходимите проверки, да стигнеш до неоспорими доказателства. В противен случай петниш имената на засегнатите, петниш и името на болница - на място, където работят повече от 1000 души. Не мога да го приема.

Не разбирам и кому е нужно да се разбива такава голяма структура с жълтини. И то точно сега. Гласуваха бюджета, отпускат нови 500 милиона за здраве, по клиничните пътеки има реални повишения. В последните 2 години, при инфлация от 2-3 процента, пътеката за раждане например е увеличена с 40 процента. И това се усеща.

На фона на всички тези положителни промени да се тръгва по подобна плоскост

не е нормално - това е болницата с най-много пациенти, с най-тежките случаи, с всички жертви на катастрофи. А е и печеливша, няма дългове, проверките не са показали скандални нередности като на други места. Изведнъж обаче върху тази болница се хвърля петно.

Всичко това не е добре и за болните - хората стават подозрителни и скептични. Доверието между лекар и пациент е изключително важно в нашата работа. У нас то е пропукано, а журналистически материали като този не помагат за заздравяването.

(Зн)