Сряда, 29 Януари 2020

Времето

giweather joomla module

Уролог в МБАЛ “Хигия” отстрани 5-килограмов тумороподобен бъбрек

Петък, 15 Ноември 2019 14:23

Бъбречните камъни засягат над 10% от възрастните в България, а разпространението на заболяването се увеличава.

Едно от най-тежките усложнения на ненавременното лечение на бъбречно-каменната болест е хидронефрозата с насложена инфекция на пикочните пътища.

Именно с такова усложнение беше опериран 60-годишен пациент от уролозите на МБАЛ „Хигия“, които отстраниха около 5-килограмов тумороподобен бъбрек, достигащ до таза. Мъжът е със злокачествена уролитиаза и страдание от няколко години, довело до пълна загуба на функцията на бъбрека.

“Операцията продължи около час“, съобщи началникът на Урологично отделение д-р Георги Пейчинов. „Следоперативният период протече гладко и пациентът се изписа в добро общо състояние с указания за продължаващо лечение на другия бъбрек. За щастие, подобни случаи в практиката ни са все са все по-редки благодарение на развитието на ендоурологията и навлизането на лазерните техники. Ние сме единствената болница в областта с лазер за разбиване на камъни в бъбреците и работим с много натоварен график ежедневно”, коментира д-р Пейчинов.

Нефролитиазата, позната още като бъбречнокаменна болест, е едно от най-честите заболявания на отделителната система и най-честата причина за болка в бъбреците. Лечението на пациенти с такива страдания са описани в най-ранните медицински текстове.

Статистиката показва, че камъните в бъбреците са по-често срещани при мъжете, отколкото при жените, като типовете камъни се различават донякъде между половете. При децата честотата на типовете камъни се различава скромно от тези при възрастните, но половете са засегнати приблизително еднакво.

Първоначалните симптоми на болестта са остра коликообразна болка в поясната област, предизвикана от движение на камък от бъбречния таз в уретера, което води до уретерален спазъм и евентуално запушване.

Именно в такова състояние бе приет пациентът, опериран успешно в МБАЛ “Хигия”.

(Зн)