Сряда, 29 Януари 2020

Времето

giweather joomla module

Топли зимни обувки за 46 деца от Движението на българските майки

Петък, 29 Ноември 2019 13:07

В 21 век у нас има момичета и момчета, които трудно ходят на училище в мразовитите дни, защото няма какво да обуят

ПАЗАРДЖИК. Само за 5 дни дамите от Движението на българските майки, приятели и съмишленици успяха да съберат топли зимни обувки на 46 деца в нужда - ученици от 1 до 7 клас.

Тази инициатива на майките се провежда за първа година и е еднократна. Интересното е, че тя, за разлика от много други подобни, не е за децата в домовете, а за момичета и момчета в неравностойно положение, които,

въпреки че имат семейства и покрив над главите си, нямат осигурени основни нужди

като... нови зимни обувки.

- За съжаление, оказва се, че в 21 век в България има деца, които трудно ходят на училище, просто защото няма какво да обуят - обръщат внимание от Движението. - Констатации като тази те карат да се замислиш коя е последната ти постъпка, с която си зарадвал безвъзмездно някой непознат, дарил си му надежда, че доброто съществува и си направил безкористно добро дело.

Както обикновено, акцията

"Да обуем децата" се осъществи във Фейсбук

На страницата на Движението, както и в някои други групи, бе публикуван списък на 46-те нуждаещи се деца - инициали /пол/ номер на обувките. Всеки можеше да избере от този списък и да напише коментар под поста, че за въпросното дете е осигурен необходимият чифт. За него нямаше изисквания, обувките просто трябваше да са нови и подходящи за предстоящия зимен сезон.

Съветът към дарителите е

да пазят касовите бележки

в случай, че се наложи смяна на номер или гаранция. Живеещите в Пазарджик могат да оставят обувките в магазин "Адидас" до Градската градина, а за доставки с куриер да се носят в офиса на Пазара на "Еконт Експрес". Намира се на ул. "Цар Симеон" №1.

Макар списъкът вече да е запълнен, има още желаещи да се включат, да помогнат, да зарадват някого.

- Благодарим на всички от все сърце - казва от името на целия екип Вера Николова. Пред "Знаме" тя допълни още:

- Ще очакваме да донесете закупените от вас обувки до 4 декември

в магазина или на адреса за доставка. След събирането на всички, те ще бъдат предадени на децата и ще ви държим в течение за хода на събитията. Почти сигурно е, че ще успеем да ги зарадваме преди Коледа. Обувките вече пристигат - модерни, атрактивни, качествени. Дарителите със сигурност не са жалили средства.

С нас се свързват хора от цяла България. Както винаги, пазарджиклии откликнаха първи, но обувки пътуват и от София, Пловдив, Ловеч и други градове. Имаме дарители и от чужбина. Например българка, живееща в Портсмут, Ню Хемпшир, САЩ, изпрати средства за 4 чифта, а друга

наша сънародничка, която е в Белгия - пари за обувки за 12 деца

Ще пуснем допълнителен пост със снимки и списък на хората, благодарение на които това стана възможно. Защото всяко дете трябва да ходи на училище! Защото всяко дете заслужава да има чифт нови зимни обувки! Защото доброто съществува и то е във всеки един от нас!

Преди 6 години Движението на българските майки имаше сходна акция. Но тогава Майките обуха приемни деца от общината.

Мария ДЪБОВА