Сряда, 08 Април 2020

Времето

giweather joomla module

От КНСБ предупреждават: Зачестяват уволненията заради социалните мрежи

Понеделник, 02 Декември 2019 09:11

 

Ще спечелим или ще изгубим от регулации

ПАЗАРДЖИК. Зачестяват случаите на уволнени работници заради поведението им в социалните мрежи, предупреди националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов. Тази седмица той бе в Пазарджик за представянето на Арена "Работеща България". Целта на тази инициатива е да се създаде платформа, в която работниците, включително нечленуващите в синдикати, да могат да изказват искания, мнения или препоръки към останалите социални партньори като работодатели, правителство и международни организации. В цялата страна се организират срещи, преминаващи по-скоро като дискусии.

Социалните медии бяха сред най-живо обсъжданите теми на форума в Пазарджик. Гостът даде различни примери за случаи, в които те са

изиграли лоша шега

- Преди време в Павел баня имаше уволнен рехабилитатор, след като качил в интернет фиша със заплатата си в размер на 388 лева. Заради онлайн изява и в Панагюрище човек загуби неотдавна работата си. От ръководството счели, че написаното от него уронва доброто име на работодателя и че е разгласил поверителни данни за своето възнаграждение. Той обаче успя да спечели делото в съда и трябва да бъде обезщетен. Имаме много интересен пример и от Перник, където пък

чуждестранен работодател уволнявал служителите си през Фейсбук

- пишел им съобщения в месинджъра. В държавните структури също не липсват подобни уволнения.

Главоболия търпят и ръководствата на фирмите. Служител от Плевен се бе похвалил в интернет, че заплатата му е 15 хиляди лева. Седмица и половина отнело на мениджъра да обясни на всичките му колеги поотделно, че това не е вярно и че те не са ощетени. Микроклиматът в предприятието се разбил, започнали клюки, интриги, приятелства охладнели, а производителността паднала значително.

Всичко това би могло да се избегне с ясни правила кое е допустимо и кое не. Ето защо ние питаме дали вече не е назрял моментът за регулации. Рано или късно те ще дойдат, но ако изчакваме прекалено дълго, може да ни връхлетят рестриктивно. Т.е. правилата да се изготвят единствено от работодателите и да бъдат едва ли не задължаващи.

А ние искаме в процеса на

определянето на границите

да участват и служителите. Да се водят преговори, които ние, синдикатите, бихме могли да улесним значително чрез механизмите на колективното трудово договаряне. Искаме накрая да си стиснем ръцете и всички да бъдат доволни.

Не знаем дали закон трябва да обхване тази тематика или трябва да е индивидуално по бранш или фирма, защото фирмите и браншовете са много различни - и като дейност, и като служители, и като организация. За един едно нещо е реклама, за друг същото това нещо може да е в ущърб.

Първоначално хората реагират негативно - "Откъде накъде някой ще ми казва какво да правя в личния си Фейсбук профил!?". Колкото повече се говори за това обаче, толкова по-добре осъзнават, че нужда като че ли има. Както и че в даден момент могат да се окажа потърпевши (от чужд пост например), без да имат никаква вина и без самите те да са публикували каквото и да било.

От КНСБ представиха списък с правила за поведение в социалните мрежи, касаещи работното място. Да не се разкрива финансова или оперативна информация за фирмата (стратегии, прогнози, предстоящи действия), ако тя изрично не е предназначена за обществено достояние.

Да не се споделя лична информация за колеги, партньори, клиенти

Обсъждането на въпроси, свързани с управлението, работното време, отговорностите на служителите, възнагражденията, обезщетенията и социални придобивки да става вътре в компанията, а не извън нея.

Не поствайте също така нищо, което би наранило имиджа, кариерата или връзка на ваш колега. А когато сте в командировка, имайте предвид, че селфита из града не са подходящи. Същото важи и за селфита в хотели, барове и прочие. Уважавайте различията и ценностите на другите - не се поддавайте на дискриминационни действия и изказвания.

- Част от тези правила може да се сторят прекалени на някои, но всичко зависи от организацията, работната позиция, конкретната ситуация и т.н. - обръща внимание Тодор Капитанов. - Представете си например, че работите в общината.

Изпратили са ви в командировка по важна тема в Брюксел

Вечерта сте излезли да пиете бира с колеги и сте постнали снимка. Дали всички ще погледнат с добро око на нея? Няма ли да има коментари и подмятания от сорта на: "Ех, държавен чиновник да си - ходиш си насам-натам и харчиш държавни пари за бира. А ние плащаме данъци.". Това се отразява негативно както на вас, така и на останалите на снимката, която сте публикували, а косвено - дори на кмета, защото той всъщност е вашият работодател.

Добре е да искате разрешение, преди да публикувате снимки с други хора. За да не се стига до неприятни ситуации. На семинар с голяма група колеги сме. Снимаме се за спомен пред хотела, а съпругата на един от колегите научава от нашата снимка в интернет, че мъжът й не е ходил на този семинар.

Или си представете, че сте търговски представител и

преговаряте за работна позиция в "Пепси" и "Кока-Кола"

Ако някой от двете компании постне снимка с вас, другата може да я види и да си загубите шансовете за работа.

Не случайно във фирмите в САЩ и Западна Европа има толкова ясни правила за поведение на работното място. Част от тях обхващат и социалните мрежи. Всеки новоназначен служител минава обучение, за да се запознае с тях. А на всеки шест месеца се организират опреснителни обучения за всички. Самите обучения се актуализират непрекъснато, защото мрежата е изключително динамична.

Докато у нас почти

никой не ни учи как да се държим в социалните мрежи, където грешките са много видими и остават

Културата на поведение в интернет среда на българина като цяло е доста ниска. Смесваме личния и професионалния живот, което е разбираемо - всеки иска да се похвали с успехите на работното си място, но има неща, с които трябва повече да се съобразяваме. Не ме разбирайте погрешно - в никакъв случай не говоря за забрани (IT специалистът да ограничи достъпа до Фейсбук в предприятието). Не, повечето фирми дори насърчават използването на социалните мрежи. Но по начин, който не вреди и удовлетворява всички.

Мария ДЪБОВА