Неделя, 26 Януари 2020

Времето

giweather joomla moduleЛирово дърво в памет на донорите бе засадено пред общината

Четвъртък, 28 Ноември 2019 13:15

Национална кампания "Да! За живот!"

Тази седмица директорката на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Фани Петрова, кметът Тодор Попов и шефът на БЧК Живко Дишков засадиха пред сградата на Общината лирово дърво в памет на хората, след чиято смърт, благодарение на дарените органи, са спасени човешки животи. По този начин РЗИ, Общината и БЧК се включиха в националната кампания на Министерството на здравеопазването в подкрепа на донорството и трансплантацията, която преминава под мотото „Да! За живот!“.

На събитието в нашия град присъстваха и други

представители на здравните власти и медицинската общност,

включително изпълнителни директори и лекари на местни болници. Доброволци от младежкия Червен кръст пък раздаваха донорски карти на желаещи.

Като част от настоящата национална кампания пилотно са отпечатани 50 хиляди донорски карти. Те изразяват съгласие за донорство единствено в случай на настъпила и безспорно медицински констатирана мозъчна смърт. За лекарите и институциите в България тя няма официална стойност и е единствено знак за близките каква е волята на човек приживе.

Картата може да бъде и принтирана

от официалния сайт на кампанията: www.zajivot.bg.

Към днешна дата близо 1200 души се нуждаят от трансплантация. На фона на листата с чакащи пациенти, през тази година са извършени общо 32 трансплантации от трупен донор и 12 от жив донор. Ниският брой на донорите у нас не позволява на страната ни да стане пълноправен член на организацията Евротрансплант, което би позволило както да получаваме органи при остра нужда, така и български пациенти да бъдат трансплантирани в други държави.

(Зн)