Вторник, 21 Януари 2020

Времето

giweather joomla moduleОтличен 6.00 за десетокласници от ПМГ „Константин Величков“ от XVIII Национално състезание по природни науки и екология

Понеделник, 02 Декември 2019 14:24

ПАЗАРДЖИК. Божидар Каменски и Калоян Пунчев от 10 а клас на математическата гимназия “Константин Величков” спечелиха престижното трето място на XVIII Национално състезание по природни науки и екология в Търговище, състояло се на 22, 23 и 24 ноември. Проектът на младежите, озаглавен “МЕМС и дванадесет вълшебни небесни точки”, бе класиран от Националната комисия, включваща учени от БАН и преподаватели от водещи университети в страната с оценка “Отличен 6.00”. Резултатът им е само с две точки разлика от първото място в изключително оспорвана конкуренция между 52 проекта на ученици от 22 области от страната. Божидар и Калоян получиха максимален брой точки на презентацията и защитата на своя проект, възхищението на журито и аплодисментите на публиката с поздравления: „Браво, Пазарджик!”.

Проектът се опира на факта, че учениците в България са в топ 4 по затлъстяване в Евросъюза и информира как с малки промени в ежедневието си всеки може да подобри своето здраве. За целта десетокласниците създадоха електронен ресурс, който запознава с активността на органите в човешкото тяло във всеки един момент на денонощието. Всеки потребител на приложението може лесно, бързо, достъпно, от всяко място да използва информацията от МЕМС, за да укрепва своето здраве. Приложението може да се свали от сайта с адрес:

www.memc.tk.

Ръководителка на проекта е г-жа Мая Зафирова, старши учител по биология и здравно образование. Ръководителка на групата в Търговище е г-жа Илияна Тотлякова-Каменска, старши учител по математика. В разработването на проекта на десетокласниците съдействат Магдалена Павлова, Оля и Нели Владови от 12 г клас, които са “ветерани” от престижния национален форум от предишни години.

Като директорка на ПМГ “Константин Величков” съм горда с успехите на нашите ученици и от сърце им желая да продължат своя път на търсене и откриване на нови хоризонти. Защото само можещите, знаещите и дръзките имат силата и смелостта да променят света.

Радка СПАСОВА
директорка на ПМГ „К. Величков“