Четвъртък, 23 Януари 2020

Времето

giweather joomla moduleПазарджик получи короната "Европейски град на спорта" в Европарламента

Сряда, 11 Декември 2019 09:37
БРЮКСЕЛ. Снощи в Европейския парламент ACES Europe връчи титлата „Европейски град на спорта за 2020 г.“ на Пазарджик на официална церемония на кмета Тодор Попов. Вече писахме, че тя предстои след визита през месец май на „Оценителната комисия“ в Пазардзжик и покриване изискванията на специален въпросник по всички аспекти и критерии, свързани със спортната политика на общините Изборът е базиран на възможностите и намеренията на съответните населени места, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности.
Пазарджик получи престижното звание в препълнената Заседателната зала на Европейския парламент, на събитието присъстваха представители на градове и общини от цяла Европа, високопоставени гости от Европейската комисия и евродепутати.  Знамето и титлата бяха връчени на представителите на община Пазарджик, водени от кмета Тодор Попов. В делегацията бе и златното момиче Ренета Камберова –  световна и европейска шампионка в художествената гимнастика, с бронз с ансамбъла от олимпиадата в Рио 2016 и председател на сдружението „Пазарджик спортува”.
Те са в белгийската столица по покана на евродепутата Андрей Ковачев и за да обменят опит с колегите си от сходни европейски градове за добрите практики в областта на спорта и активния начин на живот.Традиционно, отличията и флаговете се връчваха от председателя на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта ACES Europe Джан Франческо Лупатели, чиято е и инициативата за самия конкурс от 2001-ва година насам.
„За нашия град е голяма чест да бъде удостоен с тази титла. Нека приемем физическата активност и  като личен пример,“ каза кметът Попов по време на церемонията.  Пазарджик с амбициозна програма в спорта за следващата година По-рано през деня Попов и Камберова представиха пред медиите накратко мащабната спортна програма на Пазарджик за следващата година. В нея има предвидени над 150 събития и активности – над два пъти повече от настоящия сезон. „За нас е привилегия да сме тук и да приемем престижното отличие. Щастлив съм, че Пазарджик е европейски град на спорта за 2020 година. Това е оценка за усилията на нашите граждани да имат самочувствие. Спортът създава шампиони и съм убеден, че ще отговорим на големите очаквания. Голямата ни цел е над 55 % от жителите на града да бъдат активно спортуващи в края на следващата година. Имаме и много ценна практика да стимулираме децата да спортуват като редуцираме до 30 % процента от местните данъци на родителите на малчуганите трениращи в спортните клубове," каза кметът Попов.  „Много съм щастлива, че Пазарджик бе коронясан за европейски град на спорта за 2020 година. Освен многото събития и спортни фестивали, това означава и повече инвестиции, в града ще бъдат построени две нови спортни зали, предвиждаме събития, които не са само спортни, а стимулиращи хората да бъдат сред природата и да водят активен начин на живот,“ каза Ренета Камберова. До този момент осем български градове и селища вече са лауреати на престижните награда на ACES Europe, което поставя страната ни сред отличниците по този показател на континента.
(Зн)