Неделя, 05 Април 2020

Времето

giweather joomla module

Ученици от 5 държави на гости на езиковата гимназия

Петък, 13 Декември 2019 12:28

Заедно създават утопична държава

ПАЗАРДЖИК. От 9 до 13 декември езиковата гимназия „Бертолт Брехт“ е домакин на първата фаза от европейския проект „Youthtopia GO” по програма "Еразъм+" с координатор ZERNIKE COLLEGE в Холандия. Участници са 35 ученици и 15 преподаватели от 5 училища в Холандия, Испания, Италия, Франция и Турция.

Този проект е логическото продължение на предишния „Youthtopia 2020”, който се осъществи в периода 2016-2018 г. Тогава учениците създадоха модел на утопична държава - плод на идеите и мечтите им, която представиха в Европейския парламент в Страсбург.
Написаха и

Манифест, в него предложиха решения на проблемите, разтърсващи съвременна Европа

в областта на образованието, икономиката, околната среда, миграцията и социалното неравенство. Решенията са както на европейско, така и на местно ниво.

„Youthtopia GO” е следващата крачка - утопичната държава влиза в действие. Учители и ученици отново работят заедно и вече се раждат първите добри идеи. Първата им обща среща е в нашия град, като акцентът е образование. Търсят се отговори на въпроси като: "Отговаря ли днешното образование на съвременните потребности?", "Не трябва ли то да е по-гъвкаво и по-практически насочено?", "Има ли нужда от нови предмети в училище?", "Каква е ролята на връзката учител-ученик в целия процес?" и други.

-„Youthtopia GO” е вашият проект, това е вашата утопична държава. Тя трябва да е такава, каквато на вас би ви харесала.

Бъдете смели,

докато търсите решения на проблемите, не се страхувайте да предлагате алтернативи. Всяка идея е ценна, всяко мнение - важно.

С тези думи се обърнаха към участниците координаторите от Холандия на старта на проекта в понеделник. Официалното откриване се превърна в истински празник и за домакините, и за гостите. Представителите на всяка държава бяха приготвили почерпка с традиционни храни, своеобразен International Food Market. Нашите ученици представиха трапезата на Бъдни вечер.

Тази седмица те отвориха и домовете си за своите връстници, защото

всеки чуждестранен ученик живее в приемно семейство
Така общуването между младите хора е далеч по-пълноценно и не се ограничава само със семинарите и работните срещи. Българските ученици имат възможност да упражняват езиците, които изучават, а гостите опознават бита и културата, привичките и нравите у нас.

Домакините от езиковата гимназия бяха приготвили и други изненади извън работния ритъм за своите партньори - екскурзии до Пловдив и Бачковския манастир, танцова вечер с представителния танцов състав "Чудесия", актьорски спектакъл по "Малкият принц" на Екзюпери, разходки из интересните места в Пазарджик и региона.

Координатор на проекта от българска страна е преподавателката Нели Мърмарова. Учителите по английски език Емилия Дурева, Стефка Спасова, Цветелина Килитанова също участват активно.

Основната цел е учениците да развият критично мислене, да бъдат креативни, да изразяват личната си позиция без притеснения и да не стоят встрани от обществения живот.

Заключителната фаза на „Youthtopia GO” ще европарламента в Брюксел. Езиковата гимназия в Пазарджик е единственото българско училище, което е част от този проект.

Мария ДЪБОВА