Събота, 25 Януари 2020

Времето

giweather joomla moduleКой изпорти обществения транспорт

Понеделник, 13 Януари 2020 09:25

ПАЗАРДЖИК. Обществен транспорт и обществено недоволство се сляха в едно от началото на годината. Кой го изпорти, питат се хората, които останаха без автобуси. Но отговорът е многопосочен. От „Юнион Ивкони” обясняват стъпката с невъзможността на превозвача да издържи на досегашния темп заради загубите. Пред „Знаме” управителят на пазарджишкия клон на фирмата Благовест Сестримски заяви, че

всички промени са съгласувани с възложителя

„Сивият сектор е смазващ за всички. Старият договор изтече, без да е прекратяван предсрочно, и ние изпълняваме всичко по новия, който влезе в сила от началото на годината. Не знам кой е инициирал промяната, предполагам, че двете страни са се договорили за нея. Не само при нас няма кадри, това е повсеместно. Питате ме дали имаме ресурс, но тук не стои този въпрос, защото това е свързано с финансирането. Ако общината намери пари, ще намерим ресурс. Как в последните пет години имахме ресурс и поддържахме всички тези линии”, коментира управителят. От централния офис на изпълнителния директор Георги Атанасов бяха лаконични:

„Всичко зависи от общината”

Подробната позиция на общината, изразена от зам.-кмета Петър Петров, поместихме отделно.

Да припомним, от 3 януари изненадващо за пътниците влезе в сила ново маршрутно разписание, следствие на нова оптимизация, а в него линиите са драстично орязани. За някои населени места въобще липсват автобусни линии. Временното разписание е качено на сайта на община Пазарджик от същата дата, но не е ясно колко време ще продължи. Факт е, че с края на старата година изтече договорът с превозвача по междуградските линии „Юнион Ивкони”, а преподписаният нов контракт включва „икономичния пакет”.

Той обаче повлече след себе си неволите на пътниците

Много ученици останаха вкъщи или бяха извозвани от учителите с лични автомобили (бройката на децата достигна 527 за ден, съобщи началничката на инспектората по образованието Валентина Кайтазова), работници не отидоха на работа или пък чакаха с часове по спирките в студа, за да се приберат. Не липсваха и стопаджии по принуда. Таксиметрови шофьори вдигнаха междуградските тарифи (те по принцип не включват броячите извън Пазарджик), а техни „колеги” от нелегалния сектор удариха джакпота.

И други общини са потърпевши, тъй като до момента голяма част от междуселищните линии се обслужваха от община Пазарджик. Най-засегнати са населените места в общините Лесичово, Септември и Панагюрище. Напрежението се покачва в селата, където автобусите са напълно спрени. "Цялото село се вдига на бунт", заяви по този повод кметицата на Тополи дол Петранка Бекярова. Като „геноцид” пък определи ситуацията заместник-кметицата на община Лесичово Веселина Милкова. Кметовете на Панагюрище, Септември и Лесичово - Никола Белишки, Марин Рачев и Серьожа Лазаров, потърсиха съдействието на областния управител за намиране на изход от положението. В Панагюрище и в Септември имат алтернативни варианти за подписване на договори с превозвачи и работят в тази насока.

„Това е социален транспорт и не трябва да се пипа

Не случайно е дотиран от държавата”, гневни са пътниците, без да се разчувстват от оправданията, че субсидиите не покриват реалните загуби. Те негодуват и от промяната, и от това, че не бяха предупредени предварително. Вчера хора се оплакваха и от неточна актуализация на новото разписание в сайта на автогарата. „Не знаем, че има временно разписание на сайта на общината, но автобусът за Брацигово в 14:10 часа го няма, сега чакам следващия от 15:20”, оплаква се жена. Но оплаквания от 3 януари насам - бол.

По празниците от Областния контролен отдел „Автомобилна администрация”

са спрели от движение три автобуса,

разбра „Знаме” - два заради напукани спирачни дискове и един заради липса на парно (на „Юнион Ивкони” и на „Чепино автотранспорт”). Това обаче е и изключение, и симптом. Защото е ясно, че общественият транспорт в България е като крехка екосистема, затова включва затваряне на очи на институциите. Линиите са губещи, автобусите са амортизирани и през зимата е студено, а през лятото климатици няма. Инспекторите на ДАИ са кът, както са кът редовното преминаване на колите през каналите, предварителното им отопляване преди първия сутрешен курс, медицинските лица, дрегерите. И в Пазарджик лека-полека бяха съкращавани междуградски и градски курсове и линии. Включително и преди пролетта на 2013-а, когато дойде последният превозвач, след като досегашният превозвач "Хеброс бус" изпрати предизвестие на общината, че прекратява изпълнението на договора, поради натрупани загуби от дейността в Пазарджик.

Виновници за изпортването не са само общината и фирмата-превозвач, а и държавата, и ние, които сме в пътникопотока и търпим нещата да се случват, или не сме в пътникопотока и затова няма постъпления по веригата.

Напрежението върху главите на пътниците се сгъстява, защото всичко това става на фона на протестните закани на автобусни превозвачи, които заплашват да спрат превозите на пътници, ако не бъдат приети ефективни мерки за борба със сивия сектор. Те настояват и за по-високи субсидии за превоз до малки населени места, както и да не бъдат включвани в бъдещата ТОЛ система.

Тодор ГРОЗДЕВ