Четвъртък, 27 Февруари 2020

Времето

giweather joomla moduleГрипна епидемия от утре до 4 февруари

Понеделник, 27 Януари 2020 13:42

 

Грипна епидемия от утре до 4 февруари бе обявена днес и в Пазарджишка област. Решението бе взето на извънредното заседание на членовете на Областния оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания. То бе свикано от областния управител Стефан Мирев заради увеличаване на болните както сред възрастните, така и сред децата.

 

Шефката на Регионалното управление на образованието в Пазарджик Валентина Кайтазова предостави данни за заболеваемостта в училищата в отделните общини:

 

- Сред учениците от първите смени в днешния ден отсъстващите са достигнали 21 процента, като най-много са те в общините Брацигово, Панагюрище и Пазарджик. Учебните занятия навсякъде се възобновяват на 6 февруари - след края на грипната епидемия и междусрочната ваканция, уточни Кайтазова.

 

От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пазарджик пък допълниха, че и при нас вече има потвърдени случаи на грип:

 

- Изпратихме в Националната референтна лаборатория общо 13 проби. 6 от тях се оказаха положителни - пет за грипния щам H3N2 и една за B щам, който по принцип протича по-леко. Свински грип засега няма, обясни д-р Магдалена Станева, която оглавява дирекция "Надзор на заразните болести".

 

Мария ДЪБОВА