Сряда, 08 Април 2020

Времето

giweather joomla module

Мария се нуждае от нашата помощ

Вторник, 25 Февруари 2020 08:20

Продадохме всичко, остана домът и инвалидните ни пенсии, проплаква бившата учителка и библиотекарка

Здравейте!В момента съм в Болница за рехабилитация Сердика” в София. Бяха ми направени няколко операции, но не успях да се раздвижа и от 2017 година съм на легло. Не мога дори и да сядам. Предложиха ми лечение в горепосочената болница и според специалистите имам напредък след първите 7 дни.Лечението се заплаща от пациента. Един курс лечение се състои от 28 дни, а цената е 2200 лв. Необходими са ми 2200 лева за престой в болницата и 250 лева на месец за лекарства и консумативи (памперси, препарати за сухо къпане, мокри кърпи и пр.).На мен са ми необходими минимум два престоя от 28 дни. Платила съм за 28 дни, но ми се иска удължа лечението си, колкото е необходимо за достигане на краен резултат, а именно самостоятелно обслужване с помощни средства.

След втория курс лечение специалистите ще преценят дали ще е необходимо да се удължи престоятми в лечебното заведение или ще провеждам рехабилитация в къщи.

Благодаря Ви за съпричасността, вниманието и отделеното време!”

Това е част от кореспонденцията на редакцията с Мария Трифонова от Пазарджик. 48-годишната жена е работила като учителка и библиотекарка.

Страда от болестта на малките хора - нанизъм. Заболяването й е вродено и уврежда костната система. При нея се изразява в стопяване на ставите. За да може отново да ходи, се налага извършване на ендопротезиране на лява колянна става.

Сумата от 7000 лева е непосилна за нея и семейството й

В нея са включени стойността на изкуствената става, разходите за специализиран транспорт от Пазарджик до София, следоперативното лечение, както и необходимата рехабилитация за пълното й възстановяване.

„През 2012 година се активира и това доведе до поставянето на изкуствени стави или така нареченото ендопротезиране на колянна и тазобедрени стави. За съжаление на пациентите, ендопротезите (изкуствените стави) не се заплащат от НЗОК, а от тях самите. За мен се грижи сестра ми, на чиито ръце са и болните ми родители, също инвалиди, както и 3-годишната й дъщеря.

Започна се нашето ходене по мъките

Всяка поредна операция за поставяне на изкуствена става се налагаше да заплащам сама. За мое огромно съжаление, операциите се оказаха несполучливи. От март 2017 година съм прикована към легло, след тежка инфекция в колянната става, довела до сепсис. През същата година ми направиха 6 животоспасяващи операции във ВМА-София… Инфекцията на меките тъкани все още не е овладяна и в момента съм с течащи рани. Лечението на тази инфекция се оказа трудно и продължително. Това наложи през февруари да се извърши нова оперативна интервенция, чрез която се направи артродеза на коляното (пълно обездвижване на колянната става) и кракът ми е скъсен с 10 см. С помощта на отзивчивостта на добри хора успях да събера необходимите средства за медицинските изделия и така важната за моето състояние операция бе извършена. След нея трябваше да започна интензивно раздвижване, но поради липсата на средства не успях. До този момент аз и моето семейство се справяхме, заплащайки ги чрез теглене на кредити и продажба на земеделска земя.

Остана ни единствено домът, в който живеем

Финансово едва оцеляваме - издържаме се от инвалидните си пенсии.

Необходими са ми средства за лекарства, памперси и почистващи материали, превързочни материали, както и медикаменти за течащите рани. Поинтересувах се от Специализирани болници за рехабилитация, но необходимата сума за процедурите, придружител и всички съпътстващи разходи е непосилна за мен и семейството ми. Нужни са ми между 50 и 70 лева на ден за престоя и още толкова за придружител - около 3000 лева на месец. След време ми предстои и нова операция, за която също ще са необходими средства. Всички горепосочени разходи водят и до увеличаване неколкократно на посочената от мен първоначална сума за лечение. Вярвам в ангелите-хранители на доброто. Те живеят сред нас. Вярвам, че ще ми помогнат да измина последните метри на финалната права и да финиширам, сбъдвайки мечтата си отново да ходя”, призовава жената.

Всеки може да дари средства на сметката в банка ДСК:

IBAN: BG57STSA93000017508534

BIC: STSABGSF

Мария Иванова Трифонова

„Знаме”