Сряда, 08 Април 2020

Времето

giweather joomla module

Учениците и учителите от Италия вече са под домашна карантина

Сряда, 26 Февруари 2020 07:56

Върнатите от Рим по спешност заради коронавируса деца и учители от СУ „Димитър Гачев” вече са под домашна карантина, наречена от експертите „доброволна карантина“. Това означава, че на тяхна отговорност те ще пазят домовете си, за да не рискуват евентуално да заразят други хора. От РЗИ съобщиха, че под „доброволна карантина“ ще бъдат поставени всички четири деца и двамата техни учители, единият от които е директорът Валери Стоянов (вчера той цял следобед не вдигаше телефона си).

Все още здравните инспектори нямат спуснати инструкции от Министерството на здравеопазването как да процедират с поставените под доброволна карантина. А и до момента няма ограничения за пътуване до Италия (има само за Китай), нито пък връщащите се от Ботуша попадат под наблюдение и карантина още от границата или летищните терминали.

Училищната пазарджишка група е трябвало да пътува до градче в Северна Италия, но още като стигнали Рим, били предупредени да преустановят пътуването си. Те нощували в италианската столица и вчера тръгнали обратно. Те са прегледани след посрещането им на летището в София. Засега се смята, че всички наши съграждани са здрави. Не са показали никакви симптоми на заболяване. Освободени са и са се прибрали в Пазарджик. Предупредени са както личните им лекари, така и лекарите от Спешна помощ. Джипитата трябва ги държат под наблюдение в продължение на 14 дни, да им мерят температурата и да следят за признаци на вирусна инфекция, но нямат правомощия да ги заставят през това време да си стоят вкъщи.


(Зн)