Вторник, 31 Март 2020

Времето

giweather joomla module

Отец Боян: Да превърнем домовете си в място за молитва и сега, и по Великден!

Вторник, 24 Март 2020 06:22

И в Пазарджик църковните камбани бият за българските медици.
Как Божият храм може да помогне във време на зараза, сподели за „Знаме” отец Боян – секретар на Архиерейското наместничество в Пазарджишката духовна околия:

- С разум и спокойствие – бе категоричен духовникът. – Страхът и паниката само вредят. Вратите на храмовете са отворени за вярващите да се помолят и да запалят свещичка за здраве. Просбата на Висшия духовен клир е да не се събират много хора на едно място, призовава към самоизолация и изпълнение на мерките за дезинфекция за предпазване от вируса. По време на Великия пост, дни на милосърдие и състрадание, може да превърнем домовете си в място за молитва пред иконата и пред Бога. Духовността учи да се грижим за ближния си повече отколкото за собствения си комфорт. Стоейки си вкъщи, ще опазим себе си и другите около нас здрави.

Притеснени от опасността от заразата, по-малко хора посещават църквата. Изборът е на всеки един от нас – кога да прекрачи прага на храма да потърси вяра, надежда и упование. Нека чува сърцето и душата си. Църквата не е проводник на болести. Обратно – тя помага болните да оздравеят. Досега след получено причастие, няма случай на заболял от каквато и да е болест.

Съветваме в дни на изпитание да не загърбваме храма, Бога и православието. Още повече, че в нужда църквата може да е търсеното пристанище за нас, до което искаме да стигнем. Времето на тревоги от вируса няма да е во век и веков. То ще е отмине и животът продължава – обнадежден е отец Боян.

От вторник вечер насам камбанен звън от православните църкви огласява цялата Пловдивска епархия в знак на съпричастност към медиците и всички тези, които се грижат да спасят болните от коронавируса. Благородната идея на пловдивския митрополит Николай развълнува вярващи и невярващи в Бога.

Камбаните бият и в храмовете на областния град. Звънът им ще се чува всеки ден в 21 часа до края на месеца. Заедно с него вярващите ще изричат и молитви към Бога да помогне с благодатта си болните да оздравеят.

Вероятно църквата ще посрещне хубавия пролетен празник Цветница и Възкресение Христово в необичайна за духовенството и миряните обстановка с мерки за опазване живота и здравето на хората.

Пенка МИХАЙЛОВА