Неделя, 23 Февруари 2020

Времето

giweather joomla moduleНови обитатели в зоокъта на Острова

Петък, 07 Февруари 2014 02:00
Жителите на Пазарджик с новородените тук животни се увеличават
ПАЗАРДЖИК. Пета година жители и гости на града се любуват на екзотичните животни, населяващи зоокъта на остров “Свобода”. Обитават го над 30 различни вида. С половинките си и с наследството им цифрата надминава 100.
В голямото животинско семейство наскоро сe настаниха трима нови обитатели - два чакала и един ястреб-кокошкар. Новодомците пристигнаха от зоологическата градина в столицата и вече са настанени в клетки, специално пригодени за тях.
Нов луксозен дом се строи и за порасналото тигърче Саша, в който на воля ще шета до края на март.
За това как се чувстват новодошлите и за още нещо разказа за „Знаме” отговорникът на животинския свят - биологът Петко Куртев.
- Това, че обитателите стават все повече, е прекрасно. Макар че е зима, посетителите с любопитство спират пред къщичката на двата чакала - мъжки и женски.
За отглеждането и размножаването им са създадени чудесни условия - досущ като в естествената им среда. Новата им клетка отговаря на всички изисквания за големина, обем и височина. В центъра е оформена купчина от камъни. В огромни дънери са издълбани коруби, за да се подслоняват. Има и други дупки за леговища и за укрития. Храстите и увивните растения предават още по-красива гледка на живописния им дом. Чакалите се чувстват добре. Бързо се адаптираха към новата обстановка. Интересни животни са. Добре си похапват, предпочитат пилешкото и патешкото месо и кости от по-едри животни. Не отказват ябълки и моркови.
Остатъка от храната заравят в земята, като огладнеят си я дояждат
Рижави са на цвят, каквато им е истинската окраска. Доколкото се забелязва, женската ще има малко.
В природна среда денем животните трудно се забелязват. Това е причината да вземем двойката чакали, за да им се радват децата и не само те.
В естествена среда хищниците през деня спят и си почиват, през нощта излизат да търсят плячка - зайци, птици, яйца. Налитат и на умрели животни, което ги определя като единствените санитари в природата. Едни от най-хитрите животни са, повече от Кума Лиса, която е по-умна и красива. Чакалите много се размножават, но цветът им се слива с околната среда и са незабележими за хората. Срещат се покрай коритото на река Марица, има ги в крайните райони на населените места. Местонахождението им се открива по звуците, които издават - подобни на виенето на вълци. Много са, но само се чуват, без да се виждат. В къщичката им в зоокъта пък хем ще се виждат, хем ще се чуват за радост на най-малките посетители, убеден е биологът Куртев.
Ястребът-кокошкар е най-големият от видовете, които се срещат у нас
Мъжкарят е настанен в бившата клетка на скалните орли. Има вероятност компания да му правят птици, лекувани в спасителния център в Стара Загора, чака се потвърждение оттам.
Прелетната птица, която е в новата си къщичка, също е била пострадала - едното й крилце е леко провиснало. Все още е плашлива, нервна, явно не е общувала с хора. Иначе е красива. Тези пернати птици, открити беззащитни в природата и лекувани, по-трудно се адаптират към новите условия - затворени в клетка, вместо да се реят на свобода. Колкото и да се стараем да създадем идентични условия като в полето и в планината, не се получава 100 процента. Надяваме се след време не само децата да се радват на ястребчето, но и то на тях.
Топлолюбивите животинки - сурикатите, енотите и порчетата, през зимата обитават вътрешни помещения, отоплявани с климатици. Тази екстра ползват маймуните и антилопата. Блесне ли слънцето и покачат ли се градусите на 15 по Целзий, всичките се връщат в клетките на открито.
Най-новата обитателка в зоокъта е ламата Снежка, роди се на 30 декември
Очаквахме да се появи на бял свят заедно с първия сняг, на който да я кръстим. Белите снежинки закъсняха, но красивото име на бебето остана. Първа рожба е на двойката лами. Женската е взета от зоологическата градина в столицата, бащата е от Румъния. Новороденото се чувства прекрасно. За малко повече от месец след раждането си увеличи два пъти ръста и теглото си.
Животните се хранят с моркови, ябълки, овес и по-малко царевица. Щом малкото толкова бързо расте, значи майката има достатъчно мляко, пояснява отговорникът на животинското екзотично царство.
Катеричката още се шири сама в новата клетка
Засаденото през пролетта там борче расте. Обзавеждането включва и живо дърво с четири хралупи, бръшлян, храсти и дива лоза. Рунтавелката през студените дни предпочита да си почива в една от хралупите на топличко. Оттам излиза сутрин. Много е мила, грациозна и дружелюбна. Случва се да взема орехче от ръцете на посетителите, което не бива да става. Храни се със семена, хляб, орехи, бадеми, слънчоглед. В хралупата крие храната си (екипът на „Знаме” видя недоядена ябълка и останки от други лакомства). Катеричката очаква другарчета, обещани от софийската зоологическа градина.
Женският скален орел също е самотен в новата си клетка
Партньорът й се лекува в центъра в Стара Загора, но нямаме информация дали и кога ще се върне.
Екзотичните животни обикновено раждат напролет. Очакваме бебета -сърничка, сурикатче и козленце.
Зоокътът на Острова е сравнително малък по площ, но отглежда едни от най-ценните екземпляри. Много големи зоологически градини не могат да си позволят лукса да притежават толкова редки и обичани животни.
Сред които е и тигърчето Саша от вида усурийски (сибирски)
Умалителното име на най-големия хищник, срещан в природата, вече не му приляга. Преди осем месеца тежеше 15 килограма, сега надминава 100-те. Дневният му порцион е само от месо - телешко, конско, говеждо, пилешко, кокошки и зайци. Обича да хруска и кости. Като по-малък ядеше много - по 7-8 кг месо, с растежа хапва все по-малко. Красавецът все още е в старата си клетка, но до края на март ще властва в новия си дом. Пуснат на свобода там, малки и големи ще го виждат в цялото му величие и красота. Ще обитава площ от 1100 квадратни метра. Издигнати са яки стоманени греди с височина четири и половина метра. Между тях ще се постави специална ограда, достатъчно здрава, но позволяваща добра видимост зад нея. Изисквания за безопасността на посетителите са спазени. Известно е, че ударът на лапата му е със сила около 1200 кг.
Екземпляри от най-едрата котка, както наричат животното, достига до над 300 кг
В пространството ще има пънове за катерене, огромните дървета отдавна са пораснали. Катеренето по тях е любимо занимание на тигърчето, а от място, без засилване, скача на около четири и половина метра. Предвижда се изграждането на малък басейн - животните обичат да се мият и къпят. Без значение дали е топла или студена водата.
В дворното пространство вече е изградена масивна бетонова сграда с две помещения, с възможност животното да преминава от едното в другото, оттам и в двете посоки на “двора”. В сградата има прозорци за достатъчно светлина, покривът й ще бъде покрит със здрава мрежа.
Тъжно е, че в природата усурийският тигър постепенно изчезва
За спасяването му в Русия работи специален институт. Бракониери го убиват заради кожата, ловни трофеи, маста му се използва в китайската медицина.
Най-застрашени от изтребване са обитателите около границите на Турция и Китай. Саша има шанса да живее и расте в супер прекрасни условия и да радва малки и големи. Да се забавлява и да не тъжи за събратята си на свобода.
Зоокътът на Острова е сред най-престижните животински места в страната. Това е поводът специалисти от спасителния център в Стара Загора да ни предложат тук да бъде създаден център за изпаднали в нужда диви животни, настанени в няколко клетки. След това да се транспортират до града на липите за лечение. Условия за подобна дейност нямаме. Не е възможно в една клетка да битуват, макар и временно, дребни и едри хищници и много птици. За болните е необходим изолатор, с какъвто не разполагаме.
Иначе Острова и животинското царство в него остава най-зеленото, чисто и екзотично място в красивия ни град…
Пенка МИХАЙЛОВА