Неделя, 29 Март 2020

Времето

giweather joomla module

Сирийските бежанци продължават за Германия

Петък, 07 Февруари 2014 02:00
ПАЗАРДЖИК. От началото на конфликта в Сирия, за да се спасят от войната, в нашия град дойдоха много бежанци. Много от тях обаче вече са си тръгнали, показа проверка на "Знаме". Продължили са на Запад, най-често за Германия.
Причината, според останалите техни сънародници, е, че страната ни не може да им предложи работа и препитание.
- Само един мъж започна работа веднага след пристигането си - дават пример. Той обаче има роднини с бизнес тук. Само неговите деца ходят на училище и на детска градина. Много е трудно. Живеем с парите, които сме си донесли, както и с помощи, които ни се изпращат от познати в чужбина или които ни осигурява сирийската общност в България. Държавата не ни подпомага, понеже няма възможност. Не че обвиняваме някого, просто ситуацията е такава.
Бежанците, които все още са тук, казват, че ще останат, ако за тях има работа, а за децата им - образование.
"Знаме" писа за разкрития пункт на улица "Есперанто", в който граждани можеха да даряват. Много хора и организации протегнаха ръка на нуждаещите се, като занесоха дрехи, обувки, посуда, пелени, одеяла, завивки, възглавници, санитарни материали, дюшеци, юргани, детски колички, играчки.
- И досега с нас се свързват хора, за да даряват неща от първа необходимост. Такива обаче вече не са нужни. Събраха се достатъчно, а и заминаващите оставят всичките си вещи, след като си тръгнат.
Катя ФИЛИПОВА