Сряда, 08 Април 2020

Времето

giweather joomla module

Болните от грип и инфекции продължават да намаляват

Вторник, 11 Февруари 2014 02:00
Към момента в здравната инспекция няма официални данни за смъртни случаи
Грипът, който върлува в момента в страната, е особено опасен, предупреждава главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му, всяка година вирусите взимат жертви. Този сезон са починали близо 2000 души, като обезпокоителното е, че сред тях има много млади хора, бременни и бебета. В повечето от фаталните случаи всичко е започнало от свински грип, преминал в хеморагична пневмония за по-малко от денонощие.
- Така наречената
кървава пневмония
е една от най-тежките, защото, освен типичните симптоми, води и до увреждане на най-малките кръвоносни съдове и съответно до излив в белия дроб. При такъв излив човек спира да диша и обикновено умира в съня си, обяснява д-р Кунчев.
За нашата област обаче към момента няма данни за смъртни случаи, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пазарджик. Слуховете обаче не липсват. Те са главно за млади хора, отишли си внезапно и без предишни оплаквания. Но не са потвърдени официално от нито един местен лекар, болница или здравна служба. Това и няма как да стане без аутопсия, вземането на проби и изпращането им за лабораторни анализи.
Място за паника няма, уверяват медиците и здравните експерти в Пазарджик
Епидемиологичната обстановка при нас не е усложнена
Нещо повече - за периода от 3 до 9 февуари в областния град са регистрирани по-малко страдащи от грип и остри респираторни заболявания - 148.6 на 10 хиляди души срещу 183 на 10 хиляди души през предходните седем дни. Пневмониите са с една повече - 35 срещу 34. Запазва се средното ниво на интензивност на епидемичния процес, посочват още местните здравни експерти.
Средно за страната, по данни от края на миналата седмица, са заразени 189 души на 10 хиляди души. Най-много са във Враца, Ловеч, Видин, Русе, Стара Загора и София-област.
Епидемиолозите от РЗИ-Пазарджик изпратиха за изследване в Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ
17 носогърлени проби
От тях 11 са от практики на общопрактикуващи лекари, а останалите 6 са предоставени от Инфекциозно отделение в областния град. Всички са на пациенти с грипоподобна симптоматика. При 5 е изолиран грипен вирус A (H1N1) - "Калифорния", познат още като свински грип, а при една - смес от вирусите "Калифорния" и Виктория A (H3N2).
Макар че пикът на епидемията започва да преминава и епидемиолозите засега да не очакват нова сериозна вълна от заразени, лекарите все още не са спокойни.
- В следващите три седмици е много вероятно да има бум на хора с усложнения от прекараната инфекция, предупреждава главният държавен инспектор и съветва още при първите симптоми да се търси лекарска помощ и болният да си набави от антивирусните препарати.
В РЗИ-Пазарджик разполагат с  достатъчни количества от тях и ги предоставят на местните болници и на личните лекари, които ги раздават безплатно на пациентите.
Лидия КАДИЙСКА