Петък, 03 Април 2020

Времето

giweather joomla module

Подменят 1000 счупени плочки до два месеца

Вторник, 11 Март 2014 02:00
ПАЗАРДЖИК. В броевете си от 4 февруари и от 16 май миналата година разказахме за лошото състояние на новата настилка по алеите на Градската градина и на Минералната баня. И за обещанията на администрацията в ранна пролет да подмени повредените плочки. Минаха всички годишни времена на 2013-а, но подмяна нямаше.
Затова за четвърти път наша репортерка попита секретаря на общината Румен Кожухаров ще ходим ли тази година по здрави плочи в двата любими парка за отдих.
- Не съм забравил ангажимента си счупените плочи да се подменят с нови, увери отново преди ден г-н Кожухаров. Още повече, че общината има задължението да поддържа направеното по европейския проект обновлението на центъра на областния град. Специалисти от общинската администрация направиха оглед на състоянието на плочите в Градската градина и в района на Минералната баня. Установихме, че около 1000 от тях са счупени или напукани.
За доставката им вече сме направили заявка пред фирмата-изпълнителка консорциум „Интегрирана градска среда”. Очакваме да пристигне пратката. До края на месеца всички технически и други подробности ще бъдат уточнени.
Причината за повредата на настилката са тежките машини, които неправомерно са влизали в парковете за почистване и за друга дейност. Доказателство за това са масовите поражения по централните алеи, достъпни за камиони, трактори и други возила.
В по-малките няма следи от нарушения.
Увредена настилка има в Градската градина от паднали при силна буря дървета. Всичките около 1000 плочи надлежно са описани и поръчани по цветове и бройки. Ще бъдат подменени поетапно в двата парка.
Иначе плочките са качествени, нямаме никакви претенции към производителите и доставчиците, бе категоричен секретарят Кожухаров. Допълнителното количество материали за подновяване на част от настилката в Градската градина и Минералната баня ще бъдат платени от местния бюджет.
За труда ще разчитаме на добрата воля на изпълнителите. До два месеца повредените плочи ще бъдат подновени с нови.
Тази седмица с нарочно писмо ще уведомим ръководството на „Интегрирана градска среда” с  техни специалисти да направим оглед на местата с повредените настилки и на други появили се повреди заради не добре свършена от тяхна страна строителна дейност. Имаме предвид отлепени от облицовки плочи - хоризонтални и вертикални, по оформящи алеите съоръжения.
Строителните пропуски установиха специалисти от общинската дирекция „Териториално и селищно устройство” (ТСУ) и екопатрулите
Описани са и ще ги предложим на фирмата-изпъл.нителка за възстановяването им. Това е нейно задължение и е в рамките на гаранционния срок.
Направеното по проекта за обновяване на централната градска част подлежи на периодичен контрол от управителния орган на оперативната програма „Регионално развитие”. Скоро очакваме подобна проверка, съобщи секретарят Румен Кожухаров.
Пенка МИХАЙЛОВА