Неделя, 29 Март 2020

Времето

giweather joomla module

46 учители от областта ще участват в пролетните матури

Сряда, 12 Март 2014 02:00
ПАЗАРДЖИК. Дванайстокласниците, които ще се явяват на майската сесия на матурите, трябва да подадат заявление за допускане на изпитите до 21 март, напомня Боряна Консулова - експертка в образователния инспекторат.
Учениците подават документа в училището, в което се обучават.
В тях абитуриентите трябва да посочат желанието си да се явят на задължителния изпит по български език и литература. Както и на втория задължителен, който е по избор - чужди езици, математика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, история и цивилизация, география и икономика и предметния цикъл "Философия". Учениците могат да се явят и на трета матура по избран от тях предмет, и трябва да отбележат това в молбите си.
До 20 май абитуриентите ще получат служебна бележка, в която ще се отбележат датите, часовете и сградите, където ще се проведат изпитите.
Първата задължителна матура по български език и литература е на 21 май, а втората задължителна по предмет по избор - на 23 май. Останалите изпити - по желание, ще се проведат от 27 май до 5 юни, уточни експертката Консулова.
Датите за отделните предмети ще бъдат определени, когато стане ясно колко ученици са пожелали да се явят на третата матура.
До 25 март ще има обобщена информация за броя на подадените от учениците заявления за полагане на държавни зрелостни изпити.
11 април е крайният срок, в който ще е ясен съставът на националната комисия с участниците, които ще проверяват изпитните работи. В състава й са предложени 46 учители от областта. Писмените работи на дванайстокласниците, както всяка година, ще се проверяват в столицата от 23 май до 6 юни, припомни г-жа Консулова.
До 9 юни пък ще бъдат обявени резултатите от държавните зрелостни изпити.
Септемврийската сесия ще започне с изпит по български език и литература на 28 август, матурата по желание е на 5 септември.
Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 12 септември, уточни Боряна Консулова.
Пенка МИХАЙЛОВА