Неделя, 29 Март 2020

Времето

giweather joomla module

Кметът Тодор Попов към младите мениджъри:Утре вие ще карате влака, трябва да сте готови за машинисти

Четвъртък, 13 Март 2014 02:00
Веселка Савова беше кмет за един ден Веселка Савова беше кмет за един ден
Съжалявам, че в България все още няма училище за политици
ПАЗАРДЖИК. Единадесетокласничката Веселка Савова седна в кметския стол вчера. Преди да се запознае с кметските задължения и да поеме част от тях за ден, ученичката от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт и още пет момичета, участнички в традиционната инициатива на фондация "Джуниър Авчийвмънт България" - "Мениджър за един ден", се срещнаха с кмета на общината Тодор Попов.
"Защо се включихте в инициативата,
интересува ли ви местното самоуправление",
попита ги кметът на общината. А момичетата бяха единодушни, че темата ги вълнува.
"Заповядайте и на среща с учениците в 14 часа, които организираме, за да обясним колко важно е да знаете как функционира една община, какво се случва в нея, защото хората имат доста различни представи. Нужно е и за обща култура, и защото
утре вие ще карате този влак, трябва да сте готови за машинисти
Приятно изненадан съм, че тази година дамите са по-активни. Надявам се този ден в реална работна обстановка да остави един хубав спомен у вас. И като пораснете, като започнете да управлявате, да се сетите кое ви е запалило.
Пожелавам ви да сте здрави и амбициозни. Да инвестирате в образованието си! Да сте позитивни и да сте обладани от power (сила)! Учите в добри училища с традиции, така че
очаквам от вас да се реализирате и то в сферата на публичното управление
От малък човек трябва да има амбиция, да знае какво иска да му се случи в живота и да преследва целите.
Не забравяйте, че ръководните позиции изискват човек да реализира политики, които се споделят от голяма част от хората. Не забравяйте, че това означава и да носиш всекидневно отговорност. Вие като заспивате мислите за случилото ви се в училище, вкъщи, с приятели… Аз като заспивам мисля за 140 хиляди човека - толкова са жителите на община Пазарджик.
Колкото по-голяма власт имаш, толкова по-голяма е отговорността
Съжалявам, че в България все още не сме узрели да има училище за политици. Политиката е високо отговорна работа, която изисква подготовка. Да си добър адвокат, доктор, журналист или учител не означава, че си добър управленец. Нещата са много различни и стават големи бели, за съжаление".
Младите мениджъри преживяха един реален работен ден в общинската администрация
Хариета Лупова от 10 клас на СОУ "Георги Бенковски" зае поста заместник-кмет. Функциите на секретар на общината пое студентката от Техническия университет Галина Събева, която миналата година беше
областен управител за един ден. Александра Телбизова от 9 клас в ПГИМ оглави дирекция "Образование и култура", а директор на дирекция "Европейски фондове, стратегическо планиране и електронни услуги" беше Вергиния Хаджиева от СОУ "Георги Бенковски".  Най-малката участничка в инициативата - седмокласничката Валентина Бъбарова
от СОУ "Георги Бенковски", започна своята професионална кариера като технически сътрудник в дирекция "Образование и култура". Валентина е сестра на момичето от училище "Любен Каравелов", в чиято подкрепа миналата година бе организиран благотворителен концерт.
В програмата на младите управленци вчера освен изпълнение на възложените им задачи, бе предвидено и посещение в основно училище "Христо Ботев".
Бисерка ТРАЙКОВА