Неделя, 26 Януари 2020

Времето

giweather joomla moduleВече разбиват камъни в бъбреците извънтелесно

Четвъртък, 28 Ноември 2013 19:02

Това стана възможно след закупуването на супермодерен литотриптер
ПАЗАРДЖИК. В сряда в урологичното отделение на областната болница бе направено първото извънтелесно разбиване на голям камък в бъбрек (екстракорпорална литотрипсия). Пациентката е 35-годишна жена и бе изписана още на следващия ден в отлично състояние. А манипулацията бе извършена от д-р Георги Михайлов от Клиниката по урология в "Пирогов", един от водещите специалисти в България.
През последните 14 години той е разбил близо 6000 камъка
Д-р Михайлов пристигна в Пазарджик, за да обучи екипа на урологията да работи със супермодерния литотриптер, който бе закупен неотдавна. "Знаме" писа за това.
- Няма болница, извън София, която да разполага с толкова съвременен апарат. И в столицата здравните заведения, които могат да се похвалят с подобен, се броят на пръсти. Отговаря на всички световни стандарти, последно поколение е, производителят е "Сименс", обясни гостуващият медик. След това изреди основните предимства на уреда:
- Болезността е намалена, ефективността е висока, резултатите от разбиването са по-добри. Друго изключително важно предимство е, че
отделителната система на болния се уврежда минимално
Камъните се разбиват, за да се отпуши уринарният тракт и да се възстанови нормалния дренаж на урината. Това обаче не бива да става за сметка на увреден бъбрек. Тези заболявания са хронични и страдащите трябва да може да се лекуват и в бъдеще. Общо взето, на всеки 5 години се появява отново камък.
Ако първият се разбие на 30 години, докато пациентът стане на 60 години, може да е минал през 6-8 подобни процедури. С машините, които имат висока степен на увреждане,
на 45-50 години бъбрекът ще е компрометиран,
Целта е проблемът да се реши не само за момента, но и да се съхранят възможностите за по-нататъшна медицинска намеса за достатъчно дълъг период от време.
- В тялото на пациента не се вкарва нищо. Болният лежи на плота и до кожата му се допира източникът на ударната вълна. Упойката е лека, по-скоро успокояваща, защото някои пациенти усещат болка. Не се губи съзнание - допълва началникът на отделението д-р Светозар Гюзелев. - Не се прави 25-30 сантиметра разрез, нито се прониква на дълбочина 15-20 сантиметра, както бе при отстраняването на камъните по оперативен път.
- В урологията разрезите са скандално големи
- пояснява д-р Михайлов.
- Досега работехме с малък литотриптер - продължава д-р Гюзелев. - С него за да се достигне до бъбрека, се вкарва метален шиш през пикочния канал и по пътя се изсмуква или разбива всичко, на което се натъкваме. В този случай обаче е нужна сериозна упойка.
- Новата машина може да работи в широк диапазон по целия тракт на отделителната система - казва още столичният специалист. - Друга важна особеност е, че е доставен с ехографска система за позициониране. Благодарение на нея може да се достига и до камъни, които не могат да се видят на рентген. По-старите уреди са само с рентген, който обаче не позволява локализацията на всички камъни. Докато с този литотриптер се обхващат 100 процента.
Д-р Михайлов ще продължи с обученията, като през това време се разбиват камъни на приети пациенти. Най-вероятно от началото на декември местните специалисти ще правят манипулацията сами.
До края на годината за болните разбиването на камъните ще е безплатно,
за сметка на здравното заведение, а от догодина в отделението се надяват да е по клинична пътека, за каквато ще кандидатстват пред Здравната каса. В тази връзка д-р Михайлов уточни, че в Германия въпросната клинична пътека струва 2700 евро, а в България - 380 лева.
- За съжаление, с подобно финансиране няма как да бъде закупена в пълен комплект високотехнологична апаратура. В този смисъл е
истинско геройство, че в пазарджишката болница има толкова съвременен литотриптер
Той е истинска урологична работна станция. На него, освен да се разбиват камъни, могат да се извършат и други разнообразни минимикроинвазивни операции. При тях пациентът се възстановява много бързо. Травмата е минимална. Усложненията са значително по-малко.
Освен за литотриптера, "Знаме" писа и за големия ремонт на отделението. Д-р Гюзелев и останалите от екипа не смятат да спират дотук.
- Направили сме заявки за обновяване и на част от апаратурата за ендоскопски операции. Ако успеем, техниката на урологията в областната болница ще бъде на отлично ниво за България.

Мария ДЪБОВА