Четвъртък, 23 Януари 2020

Времето

giweather joomla moduleБез глоби и крайни срокове

Четвъртък, 28 Ноември 2013 19:35

За регистрация на газови уредби
ПАЗАРДЖИК. Собствениците на автомобили на газови уредби няма да плащат глоби, ако не са ги регистрирали в КАТ и това не е отразено в големия талон. Изискването ще важи само за возилата, на които е монтирана газова бутилка след 1 март 2014-а, както е според наредбата на транспортното министерство. Засега е достатъчно преоборудваните на природен газ или на метан коли да са преминали през технически преглед и изправността на бутилката да е установена при него.

През последните дни около регистрацията на газовите уредби, която се въвежда у нас във връзка с европейска директива, се разрази гореща дискусия между държавните ведомства.
Слухове за солени глоби между 2 и 7 хиляди лева и крайни срокове
стреснаха доста от родните водачи. Доста от тях се втурнаха да регистрират уредбите си. В столицата например се стигна до истерия и дълги опашки през КАТ. За да се избегнат чакането и взаимното губене на време и нерви, столичната пътна полиция дори подготви мобилни екипи на място да оформят документите на собствениците на повече от 5 коли с газови уредби.
Не са липсвали желаещи за пререгистрация и в сектор "Пътна полиция" в Пазарджик,
показа проверка на "Знаме". Стълпотворения и опашки обаче не е имало, увериха от Областната дирекция на полицията. Ето какво още съобщават оттам:
- От 2 март влизат в сила текстове от Наредба Н-3/18.02.2013 г. на транспортното министерство. Те регламентират изискването моторните превозни средства, на които се поставя газова уредба, освен протокол за монтажа й, да притежават и протокол от техническа служба, удостоверяващ, че монтажът е извършен правилно. 
Съгласно досега действащата Наредба I-45/2000 г., при промяна на техническите характеристики на автомобила, се извършва промяна в регистрацията. За целта е нужно собственикът да представи всички необходими документи.
От миналата година прегледът на газова уредба е част от годишния технически преглед
И в момента всеки собственик на автомобил с газова уредба може да се яви в пунктовете на пътна полиция и след представяне на паспорт, протокол или други документи, удостоверяващи монтажа на уредбата, да поиска промяна в регистрацията. 
И след 2 март това ще продължи. Тъй като колите, на които са били поставени такива уредби, са преминавали на периодичен преглед за техническа изправност, не би следвало спрямо собствениците им да се прилагат санкции. В отделите на  "Пътна полиция" е създадена необходимата организация  за обслужването на гражданите. 

Катя ФИЛИПОВА